tisdag 30 oktober 2007

Mer om lokalvalen

Nu är resultaten från söndagens lokalval i stort sett färdiga. Det visar sig att man lyckades välja borgmästare i första omgången i 8 av de större städerna. I 19 andra större städer kommer det att bli en andra omgång nu på söndag.

I 17 av dessa städer har socialisterna BSP en chans att ta hem segern och delvis reparera söndagens katastrofala resultat. Intressant är att i 7 av dessa städer konfronteras BSP med en kandidat från GERB, Sofias borgmästare Bojko Borisovs parti.

Bojko Borisov förväntar sig att de som röstade på någon högercenterkandidat i söndagens val kommer att lägga sin röst på GERB. Inget högercenterparti har dock ännu sagt att de skulle uppmana sina väljare att göra så. Överhuvudtaget är det väldigt tyst från de förlorande kandidaterna om vilken kandidat de skulle stödja i söndagens val. Det är ingen vild spekulation att tro att det beror på ett omfattande köpslående om de förlorandes stöd, i synnerhet i de större städerna. Intressant ska bli att se hur det går med Atakas elektorat eftersom de kan gå både till vänster eller höger. Många kandidater kommer troligen att be sina väljare att rösta fritt efter eget tycke. Det finns en risk för ännu lägre valdeltagande nu på söndag.

Intressant ska bli att följa avgörandet i Nesebar vid kusten där ingen kandidat fick majoritet. Eftersom Nesebar omfattar turistkomplexet Sunny Beach så är det i praktiken två grupperingar som företräder olika ekonomiska intressen som står mot varandra på söndag. Som rapporterats i bloggen så mördades den tidigare borgmästaren, Dimitar Jankov, i Nesebar den 9 maj i år. Jankov hade stora ekonomiska intressen i Sunny Beach.

Det förekommer många uppgifter om röstköpande för stora summor. Priserna för en röst sägs ha varierat mellan 20 till 150 leva (95 – 700 kr). Inrikesministern säger att polisen har prioriterat jakten på röstköparna även om det inte förekommer några uppgifter om gripanden.

Inga kommentarer: