tisdag 2 oktober 2007

Lap of luxury

Enligt en undersökning av Market Link så anser ca 200 000 bulgarer (3,5 %) att de lever i lyx. Fast det framkommer att det mer handlar om ett slags statustänkande. Många anser sig tillhöra en slags överklass även fast de rent ekonomiskt inte kan leva upp till det. Man lever helt enkelt redan ett liv (eller försöker åtminstone att leva ett liv) som man i kraft av sin status borde leva. Av dessa människor så är det endast ca 10 000 som verkligen har en million leva (4,5 miljoner kronor) eller mer i tillgångar och alltså är riktiga levamiljonärer.

Enligt Gallup International (länk saknas) så anser 44 % att de tillhör medelklassen. Även här får man förmoda att det inte handlar om bara ekonomiska grunder, utan även att man statusmässigt anser sig höra till medelklassen.

Att få ett grepp om privatekonomin är svårt i Bulgarien. Det stora ”problemet” är att det ofta råder stor skillnad mellan uppgiven (officiell) rikedom i form av inkomster och tillgångar och den verkliga. Av skatteskäl skriver man ner värdet på tillgångar eller helt enkelt låter bli att uppge detta. Likaså så är ofta inkomster högre än vad de uppges vara för att undvika skatt och avgifter. Många lever helt enkelt ett liv som de inte officiellt borde ha råd med – ”fattig” som rik, affärsman som parlamentsledamot etc. Skattemoralen är förmodligen på europeisk bottennivå.
Edit: Det bör också nämnas att det förekommer ingen skönstaxering i Bulgarien varför det inte är ett problem att uppenbart leva över sina (officiella) tillgångar. Möjligheten att parlamentet skulle rösta igenom ett förslag som gav skattemyndigheten rätt att skönstaxera måste betraktas som obefintlig.

3 kommentarer:

Gita sa...

Jag uppskattar verkligen din blogg om Bulgarien . Jag och min familj var i Sveti Vlas i sommar och trivdes jättebra. Hoppas att du fortsätter att skriva, för det är kul att följa utvecklingen nu när vi varit där.

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Tackar, fast jag tänker bättra mig eftersom det varit lite dåligt med tid så att det finns större anledning att återkomma hit.

mor sa...

BRAVO! Äntligen en korekt information om Bulgarien! Jag väntar på nya inlägg och sprider adressen till vänner,Tack att vi fär följa utveklingen i det spännande landet!