söndag 28 oktober 2007

Rättsröta

En av de stora frågorna i dagens Bulgarien är korruptionen och den delvis dysfunktionella rättsapparaten. Händelsen nedan är typisk för hur det kan gå till.

Häromdagen dömdes polisen Demir Asenov till ett 2,5 år villkorligt fängelsestraff för ”huliganism”. För över ett år sedan ska Demir ha misshandlat en tonårig. Ärendet lades dock ner för ett år sedan men togs upp nyligen.

Bakgrunden är den att Demir Asenov i augusti i år i staden Pleven stoppade domaren Ljubomir Krăsten för ett utandningsprov och körkortskontroll. Ljubomir vägrade då att göra detta utan till och med lämnade sin bil på platsen och avvek. Demir Asenov skrev då ut böter på 1000 leva (4500 kr) samt ålagde domaren att vara utan körkort i 1,5 år. Historien fick rätt mycket uppmärksamhet då och polismannen belönades till och med av inrikesministern för sitt rättrådighet.

Som en konsekvens kommer Ljubomir Krăsten antagligen att få gå från posten som domare. Vid en revision har man också upptäckt att Krăstev använt offentliga medel för att betala sin sons vägskatt vilket också är en indikation på att ytterligare missburk med offentliga medel förekommit.

Men det polismannen Demir råkat ut för är uppenbarligen en hämnd från Krăstevs sida samt ett han vill visa att utanför Sofia och i Pleven är Krăstev en maktfaktor. Rättegången mot Demir har en del märkliga inslag. För det första så kunde inte målsägande vittna eftersom denne är i Spanien.

Ett vittne sade att han var på platsen för det påstådda brottet men att han inte såg någon misshandel. Ett annat vittne sade att de var ett tiotal personer som bråkade men att den uppdykande polispatrullen hade separerat parterna och stoppat vidare bråk. Åklagarsidan presenterade då ännu ett vittne som enligt Demir uppenbarligen var missbrukare. Detta vittne sa vid första konfrontationen i rättegångssalen att han inte kunde känna igen Demir eftersom han var civil. Vid andra konfrontationen var samma vittne övertygad att Demir hade utdelat 10 knytnävsslag och 30 örfilar mot målsägande.

Fast det som är största indikationen på att rättegången var en fars var att domaren i målet mot Demir var Biserka Tsaneva som är känd för att vara en av den rattfulle domaren Ljubomirs närmaste personer. Denna typ av jäv är tyvärr vanligt i Bulgarien och en av de största orsakerna till att korruptionen frodas och lever ohotat.

Bakgrunden till denna situation går tillbaka till kommunisttiden när partiets och statens människor ansåg att de stod ovanför lagen. Lagen stod inte fri från den politiska makten och detta sätt att missbruka rättsväsendet vill liksom bara inte försvinna. När det förekommer en uppenbar jävssituation föranleder detta sällan någon åtgärd. Både i och utom Bulgarien kritiseras detta hårt och det finns verkligen uppriktiga försök att skapa en riktig rättsstat. Tyvärr gör systemet hårt och tufft motstånd.

Inga kommentarer: