lördag 20 oktober 2007

Valtrams - fast på allvar

Ännu ett lite udda inslag i valkampanjerna inför lokalvalen den 28 oktober utspelar sig på den nationalistiska fronten. Slavi Binev som kandiderar för borgmästarposten i Sofia - en Bulgariens allra viktigaste politiska poster – har blivit föremål för en kampanj från sina politiska opponenter. Slavi Binev är en före detta medlem i Ataka - ett nationalistiskt parti - samt oberoende ledamot i Europaparlamentet även om han blev vald dit som kandidat för Ataka. Han har även titeln arkont som nuförtiden innebär en slags hederstitel inom den ortodoxa kyrkan för personer som gjort kyrkan stora förtjänster och spridit dess budskap och moral - en slags ambassadörstitel helt enkelt. Att Binev har denna titel är mycket omstritt. Han sägs bl.a. ha en bar där stripteasedansöser är utklädda till nunnor, men framför allt säger många att titeln är köpt för att ge Binev lite bättre lyster än hans nationalistiska opponenter.

Någon har nu klistrat upp affischer i Sofia där Slavi Binev är iklädd fez. Pavel Tjernev som också är kandidat till borgmästarposten och liksom Binev före detta medlem i Ataka kommenterar att detta visar Binevs riktiga jag. Även andra kända nationalister har attackerat Binev hätskt för detta, bl.a. Bojan Rasate som leder det s.k. Gardet och är en mer militant nationalist. Ett antiturkiskt budskap är en av hörnpelarna i alla bulgarisknationalistiska partier och rörelser, och i och med bilden fick man ett gyllene tillfälle att visa att Binev inte är en riktig nationalist.

Man kan säga att det handlar om vem som är mest och bäst nationalist. Det pågår en öppen kamp om de nationalistiska rösterna. Partiet Ataka har haft stora framgångar men det finns flera andra som vill företräda de nationalistiska väljarna. Många tror att missnöjet över dagens situation och politik och en förväntad baksmälla över EU-medlemskapet gör att det finns stora möjligheter för ett nationalistiskt parti i det kommande presidentvalet 2008 och parlamentsvalen 2009.


Texten säger att bilden är tagen framför Blå moskén i Istanbul.


Texten säger att "Du är inte från Ataka" (dvs du har inget med Ataka att göra).

Inga kommentarer: