torsdag 11 oktober 2007

Lärarstrejk

Som nämnts tidigare pågår en lärarstrejk i landet. Denna strejk har ställt in undervisningen i stora delar av landet. Idag samlades 50 000 till 70 000 lärare från hela landet i centrala Sofia på Nezavisimosttorget på för ge uttryck på sina krav på högre löner och uttrycka sitt missnöje med regeringens ljumma agerande. Även pensionerade lärare anslöt sig till protesterna.

Än så länge har regeringen erbjudit en löneförhöjning med 30% för nästa år. Fackförbunden kräver en höjning med minst 500 leva vilket är höjning med mer än en 100 %. Från regeringshåll säger att sådana krav är absurda och bara skulle skapa inflation och krav på liknande höjningar även i andra sektorer. Även om 30 % kan tyckas som ett rätt rejält påslag så måste komma ihåg att lönerna för lärare (och andra) är låga. Ingångslönen för en lärare är knappt 300 leva – ca 1 200 kronor. Bakom strejkerna ligger åratal av löften om en bättre privatekonomi i Bulgarien men som endast resulterat i modesta justeringar uppåt samtidigt som priserna börjar dra iväg. En annan orsak är att läraryrket tappat status från kommunisttidens hyllande av läraryrket som en spjutspets in i framtiden och den kommunistiska utopin till dagens akademikerproletariat.

Regeringen försöker för tillfället få lärarna att acceptera givet bud och räknar med att strejken saknar uthållighet. De två stora organisationerna KNSB (CITUB på engelska) och Podkrepa som organiserar fackförbunden har ingen strejkkassa att tala om. Så de lärare som strejkar gör det i huvudsak med egna pengar.

Inga kommentarer: