fredag 26 oktober 2007

Agentskandal

Efter mycket om och men har den så kallade Dossiékommissionen publicerad sin genomgång av kandidaterna i de kommande lokalvalen. Man har då konstaterat att 428 av de 12 090 kandidaterna har varit medarbetare åt den tidigare säkerhetstjänsten DS - (Комитет за) държавна сигурност ДС - och som hade en stark koppling till kommunistpartiet. DS, som upplöstes 1990, var den bulgariska versionen av KGB.

Inte överraskande är det Socialistpartiet BSP som har flest före detta agenter bland sina kandidater med 68. Mest överraskande är att DPS (MRF) har haft hela 59 kandidater verksamma i säkerhetstjänsten. DPS är främst bulgarienturkarnas parti och det kan tyckas väldigt märkligt att så pass många har varit verksamma för den organisation som var synnerligen inblandad i förföljelsen av bulgarienturkarna på 80-talet.

GERB som är Sofias borgmästare Bojko Borisovs parti intar tredjeplatsen med 39 före detta agenter. Det starkt nationalistiska Ataka har haft 27 personer insyltade.

Reaktionerna på detta har varit blandade. Bojko Borisov säger att dessa uppgifter borde publicerats innan förberedelserna för lokalvalen kom igång på allvar. GERB kommer att avlägsna de flesta kandidater med bakgrund i säkerhetstjänsten. Vissa namn var kända sedan tidigare av GERB och de kommer att stå kvar då frågan anses utagerad.

Flera andra partier har sagt att de kommer att göra på liknande vis. Vad det gäller BSP är det oklart än så länge. BSP kan antas göra bedömningen att förekomsten av före detta agenter inte påverkar deras väljare särskilt mycket. Att BSP:s kandidat för borgmästarposten i Sofia, Brigo Asparuhov, var aktiv inom säkerhetstjänsten var ju självklart eftersom han hela sitt liv arbetat för säkerhetstjänsten. 1991-1997 var han chef för NRS - Националната разузнавателна служба НРС – motsvarande vårt Säpo. Under kommunisttiden var han en av ”generalerna” i DS vilket var allmänt känt. Anledningen till att han faktiskt fick gå 1997 som chef för NRS var bl.a. anklagelser om att han förstört material i säkerhetstjänstens arkiv.

Viceordförande för Ataka Pavel Shopov säger att givetvis ska de gå igenom fallen men att de inte kommer att dra tillbaka en enda kandidat. Detta återspeglar Atakas åsikt att många tidigare agenter egentligen inte var kommunister i första hand, utan snarare patrioter.

Debatten i Bulgarien* är kluven inför detta. En anledning är förstås att frågan om vilka som var agenter inte entydigt pekar ut en politisk kraft eller parti i Bulgarien. Dessutom är det så många inom dagens Bulgariens politiska och ekonomiska elit som har haft sina fingrar alltför långt ned i kommunistpartiets syltburk. Det finns också en tendens att likt Ataka tona ned det kommunistiska i historien och lyfta fram det nationalistiska istället.

Min kommentar är att vi ånyo ser hur Bulgariens oförmåga att göra upp med sitt förflutna gör sig påmint. Många som var kommunister eller hade kommunistsympatier sitter idag och hävdar att de är riktiga demokrater och advokater för en fri marknad. I en del fall var det opportunism som gjorde folk till agenter för att spionera på sina kollegor och grannar. Man får förmoda att deras senare politiska karriär också är ett utslag för samma slags opportunism. Att Säkerhetstjänsten har haft många medborgare i sin tjänst har varit känt länge, men politisk och personlig hänsyn har styrt hanteringen. Arkiven har aldrig varit öppna för andra än en liten grupp människor. Mycket har rensats ut varför vi aldrig kommer att få veta exakt vad alla dessa agenter egentligen gjorde och vilken omfattning Säkerhetstjänsten hade.

Resultatet av hanteringen av arkiven har lett till att frågan ligger som en gammal surdeg som inte försvinner, istället för att bli utredd och klargjord så att man kan gå vidare. Rötterna till många av problemem i dagens Bulgarien går tillbaka en lång tid.

* se kommentarstråden

Inga kommentarer: