torsdag 10 maj 2007

Vilda Östern – del 2

Igår kväll den 9 maj sköts ordföranden i Nessebars kommunfullmäktige, Dimitar Jankov, till döds i Burgas. Gärningsmannen är fortfarande okänd.

Motivet till dådet är okänt men att det har koppling till Jankovs stora ekonomiska intressen i framför allt Sunny Beach är troligt. Sunny Beach hör till Nessebars kommun och alla viktiga beslut rörande turistorten fattas i Nessebar. Dimitar Jankov var en känd maktfaktor i regionen och styrde i princip Nessebars kommun efter att den tidigare borgmästaren, Nikolaj Trifonov, i staden avgick och Jankov lyckades tillsätta en till sig lojal person på posten.

Jankov är ägare eller har andra intressen i flera hotell eller annan verksamhet i Sunny Beach. Han figurerar i ett stort antal firmor. Han är också styrelseledamot i två turistorganisationer vilkas syfte i princip är att bedriva lobbying i Sofia och lokalt.

Jankov och Nikolaj Trifonov har legat i konflikt en längre tid vilken har skärpts de senaste månaderna. De spekuleras i att det är denna konflikt som ligger bakom mordet. Både Jankov och Trifonov har stora intressen i turistbranschen kring Sunny Beach. Eftersom Jankov har suttit med i praktiken oinskränkt makt över Sunny Beach en tid kan man anta att han i egenskap av politiker fattat beslut om, eller beviljat tillstånd för saker som gynnat honom själv men varit till skada för Trifonov och andra.

Jankov har också sedan en viss tid varit föremål för utredning hos åklagare i Burgas för utfärdande av oriktiga tillstånd. Det har framför allt rört byggnadslov på falska grunder för parkområden och gator i Sunny Beach. Dessutom har Jankov godkänt dessa personligen utan att blanda in kommunfullmäktige.

1997 misstänktes Jankov för att vara inblandad i ett attentat mot den dåvarande borgmästaren i Nessebar. Han satt häktad i en vecka men slapp ställas inför rätta. Det vittne som hade pekat ut honom dog sedermera i en brand. Jankov har aldrig dolt sin vänskap med Burgas knarkkung nummer ett, Mitio Otjite och som ofta höll till i Sunny Beach. Mitio sitter numera häktad misstänkt för narkotikabrott. Jankov var också vän med en av Sofias mäktigaste ”maffialedare”, Ivan Todorov-Doktora som mördades för ett halvår sedan.

Ovanstående historia är ett typiskt exempel på hur politik och kriminalitet vävs in i varandra. Man blir politiker för att få inflytande över beslut som påverkar ens ekonomi. Det är bra för affärerna att bli politiker. Detta gör också att kriminella lätt får inflytande i politiken. Jankov är i och för sig lite ovanlig eftersom han uppenbarligen är en politiker, gangster och företagare i samma person. Kriminella brukar ofta hålla sig lite i bakgrunden i politiken och därifrån påverka. Troligen kommer detta mord inte att klaras upp. Statistiken säger att av de senaste 150-talet ”gangsterrelaterade” brott de senaste åren så har inget klarats upp. Så stort är den kriminella sfärens inflytande på politik och rättsväsende i Bulgarien.

Inga kommentarer: