måndag 7 maj 2007

Traditioner: Gergiovden

Den 6:e maj är det helgdagen Gergiovden (Гергьовден) i Bulgarien. Den har fått sitt namn efter St. Göran, (Georgi Pobeonosets Георги Победоносец). Det är en nationell helgdag av vikt. Den inträffar när naturen står som mest i blom och markerar början på sommarhalvåret. Den är också ägnad åt boskapen. Traditionellt börjar mjölkning nu vilket också innebär början på säsongen för tillverkning av ost, framför allt fårost, som är ett av de allra viktigaste livsmedlen i Bulgarien. Utan ”sirene”, fårost, är ingen måltid komplett i Bulgarien. Den viktigaste rätten på matbordet denna dag är dock lamm.

Många av traditionerna denna helgdag är inriktade på hälsa och fruktsamhet och har vissa likheter med det svenska midsommarfirandet. Man binder bl.a. kvistar och blommor eller samlar dagg, allt för att främja hälsa och fruktbarheten. Det anses också att magi mot det onda är synnerligen stark denna dag. Tron på magi och övernaturliga fenomen är stark även i det moderna Bulgarien.

Det är också den Bulgariska arméns dag vilken faktiskt firas rätt ordentligt med många parader och uppvisningar.

Det är också den största romska helgdagen. Hos romerna, framför allt hos muslimska romer, kallas dagen för Ederlezi. Faktum är att även de muslimska romerna hedrar St. Göran denna dag. Traditionellt markerade Gergiovden början på nomadlivet efter vintern. Det var också på denna dag som man förr i tiden tecknade nya kontrakt för säsongsarbete, inte alltför olikt hur det var för de svenska statarna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

tack så hemskt mkt om all info om Bulgarien jag jobbar med ett skolarbete om bulgarien och din blogg har hjälpt mig mkt.
//elev på kunskapsskolan

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Kul när någon har nytta av det jag skriver. Du kan alltid fråga om saker som inte nämns på bloggen på min mail (står uppe till höger).