söndag 20 maj 2007

Val till Europaparlamentet

Nu har de preliminära resultaten kommit från valen till Europaparlamentet i Bulgarien. Diagrammet visar siffrorna enligt en s.k. exit poll. Att Sofias borgmästare Bojko Borisov skulle ha framgång med sitt nybildade parti GERB var väntat.

Att partiet DPS som i huvudsak företräder de etniska turkarna i Bulgarien också skulle ha framgång var väntat. Eftersom valdeltagandet var lågt – 26% - så skulle DPS gynnas eftersom de har varit duktigare på att engagera sin väljarkår. Att de preliminärt får 22% är mer än en fördubbling jämfört med resultatet i parlamentsvalet 2005.

Att det nationalistiska partiet Ataka också fördubblar sina siffror jämfört med valet 2005 är lite mer oväntat. Men det kan tolkas som en protest mot alla de korruptionsskandaler som seglat upp under året och där sittande regering definitivt kunde ha varit mer aktiv.

Den före detta kungen och sedermera premiärministern Simeons parti NDSV lyckas hänga kvar och får ett mandat och visar att de lyckats formera en kärna av väljare även om det är en klen tröst jämfört med de knappt 50% de fick i parlamentsvalet 2001.
Totalt ska 18 platser i Europaparlamentet fördelas.

Jag får återkomma senare med mer detaljerad analys.

Inga kommentarer: