tisdag 15 maj 2007

Vilda östern - 3

Ännu ett professionellt utfört mord på en höjdare inom bulgariskt näringsliv skedde den 13 maj. Aleksandar Tasev sköts i sin bil med två kulor i huvudet i stadsdelen Bojana i Sofia. Han är i Bulgarien kanske mest känd som ägare till elitserielaget i fotboll Loko Plovdiv.

En märklig omständighet är att två tidigare ägare till detta fotbollslag också mördats. Tasev var Bulgariens körsbärskung och hans firmor ansvarade för 80 % av exporten av körsbär. Han var också ägare till bland annat några fabriker för skor, persienner med mera liksom till företag inom bygg- och transportbranschen – klassiskt skumma branscher i Bulgarien. Under de senaste åren har Tasev gett sig in i två branscher som hör till de allra mest lönsamma: turism och metangas.

Motivet till mordet kan antagligen hittas där eftersom det är branscher med redan etablerade aktörer. Dessa aktörer har knappast sett med välvilja på ännu en konkurrent som försöker rycka brödet ur munnen på dem.

I turistbranschen har Tasev kontrollerat hotell som tidigare tillhörde den så kallade VIS-gruppen. VIS-gruppen var en mer eller mindre kriminell grupp som hade sitt ursprung i olika försäkringsbolag vars affärsidé i praktiken var beskyddarverksamhet. Ett av dessa hotell, Svezjest, i Sunny Beach är faktiskt granne med ett av Jankovs hotell, Hrizantema. Jankov mördades några dagar tidigare (se bloggpost längre ned).

Det finns också en version att mordet är en uppgörelse för narkotikaaffärer.

Att även Tasev har haft kontakter med höga politiker är nog ganska säkert. I valet 1997 var han överst på valsedeln i staden Kjustendil för det Bulgariska business blocket BBB. Det var nog ingen slump att i den bil som Tasev mördades i hade ett parkeringstillstånd för det Bulgariska parlamentet som tillhörde en parlamentsledamot i den styrande koalitionen, Trifon Mitev.

Inga kommentarer: