onsdag 30 maj 2007

Skattefritt

Att lönerna i Bulgarien är lägre än i Sverige är uppenbart för alla. En liten tröst för alla bulgarer är dock att skattetrycket är lägre. Från och med idag kommer alla bulgarer att jobba skattefritt. Med det menas att om man lägger ihop allt man tjänar och hur mycket skatt man betalar så har alla pengar fram till i går gått till att betala skatter och avgifter.

Dagen när man arbetat av sina skatter brukar kallas Tax Freedom Day och är ett sätt att jämföra skattetryck mellan länder. I Sverige får vi fira denna dag först den 8 augusti.

När vi ändå är inne på skattefritt: inte alla har noterat att Bulgarien från och med i år är ett EU-land. Det innebär bland annat att tax-freehandeln har upphört för resenärer mellan t.ex. Sverige och Bulgarien - inga påsar på flyget alltså. Men, nu är det knappast ett jätteproblem för törstiga och ekonomiskt medvetna resenärer eftersom alkoholskatten är mycket låg i Bulgarien - 4,40 leva (20 kr) litern. Detta gör att i välförsedda affärer så håller alkohol nästan tax-freepriser i alla fall. En annan "fördel" med EU-medlemskapet är att införselkvoterna är mycket större. Du kan i och för sig inte ta med dig några påsar som handbagage numera, men även om du så fyller en resväska med allehanda flaskor så kommer du inte i närheten av maximalt tillåten mängd.

Som kuriosa för oss svenskar kan jag nämna att hembränning är tillåten förutsatt att det görs på druvor eller frukt man odlat själv samt att det är för eget bruk. Man måste dock betala skatt för detta och i dagsläget är den 2,20 leva (10 kr) för de första 30 litrarna, därefter betalar man 4,40 leva. Men, det var först i samband med EU-medlemskapet som denna hembränning belades med skatt. Tidigare var en viss mängd skattefri. Faktum är att det har förekommit en hel del protester på gator och torg mot denna skatt som man ser som ett stort ingrepp i människors privatliv.

Inga kommentarer: