måndag 4 juni 2007

Telefon i Bulgarien

Hur ringer man bäst och billigast i Bulgarien? Som vanligt är svaret att det beror lite på. Ska man bara ringa hem och tala om att man kommit fram och mår bra så är det enklast att bara använda mobiltelefonen som vanligt eftersom det är ingen större idé att lägga ner mycket möda på att spara någon femma eller så.

Vill man använda sin mobil lite mer men ändå ha någorlunda koll på kostnaden så kan man köpa ett bulgariskt kontantkort. Detta kan vara ett alternativ för dig som vill prata med kompisar på plats i Bulgarien. Det blir billigare eftersom du slipper kostnad för roaming. Dessa kontantkort fungerar precis som i Sverige att man köper ett startpaket som man sedan kan ladda med mer pengar vid behov. Precis som i Sverige så säljs dessa lite överallt. Kom ihåg att din mobil inte får vara operatörslåst. Annars får du låsa upp den. Men det är inga större problem eftersom man kan ordna det mycket billigare i Bulgarien än i Sverige. Butiker för detta finns lite här och där i de större städerna – kolla om man erbjuder разкодиране (razkodirane). Kostnaden varierar mycket, äldre modeller kostar inte mycket, några leva kanske. Nyare kan bli betydligt dyrare men kunskapen hur man låser upp nya modeller sprids fort varför priserna snabbt pressas neråt. Så fråga först, lås upp sen.

Mitt tips är att använda nån äldre, begagnad telefon så slipper du bekymra dig för mycket om den skulle komma bort eller bli stulen.

I Bulgarien finns 4 operatörer och vilken som är bäst är som vanligt svårt att säga. Det beror precis som i Sverige hur man ringer och sms:ar. Fast för en kortare period så spelar nog inte några tiors skillnad så stor roll. Välj det som är enklast att hitta helt enkelt.

Att fylla på via internet kräver normalt något lokalt kreditkort eller konto så enklast är att köpa nya kort att ladda med. De brukar finnas i storlekarna 10, 15, 20, 25 och 40 leva beroende på operatör. Dessa påfyllnadskort kallas för ваучер (vautjer) alltså av engelskan voucher.

Här är en lista på operatörer och deras hemsidor för mer info om priser etc.

Globul - kontantkortet kallas b-connect

M-Tel - kontantkortet kallas Prima

Vivatel

Mobikom - den minsta operatören, sajten har ännu ingen engelsk översättning

Ett sätt att ringa billigt till Sverige är att ringa från de ”telefonbås” som finns lite här och där i städerna. Man använder där IP-telefoni varför priserna kan pressas rejält. Det brukar finnas stora skyltar hur mycket det kostar. Normalpris till Sverige bör vara 20-25 stotinki (ca 1 kr) minuten. Man ser direkt på telefonens display hur mycket man har ringt för vilket är praktiskt. Enligt uppgift så tar man ca 50-60 stotinki (2,50-3 kr) för detta i tex Sunny Beach, rena rövarpriset! Om du vill ringa länge till Sverige, vänta tills du är i Varna eller Burgas.

Ännu billigare blir det om man går till någon internetsal där det finns möjlighet till att använda Skype eller liknande. Det förutsätter dock att den du vill ringa till också är uppkopplad. Annars så kostar det bara timkostnaden för datorn vilken brukar vara kring 1 leva i t.ex. Burgas och Varna. I turistorterna är det betydligt dyrare tyvärr.

Det finns också kort som fungerar i telefonautomater men de är egentligen bara bra om du behöver ringa lokalt i Bulgarien. Tänk på att det finns två olika slags telefonautomater: blå eller orangea. Anledningen är att det finns två olika telefonbolag och korten som fungerar i de blåa automaterna fungerar inte i de orangea och vice versa.

Inga kommentarer: