måndag 25 juni 2007

Värmebölja

Hettan som drabbat Sydösteuropa har slagit till i Bulgarien med full kraft. Juni kan vara mycket varm i Bulgarien men den riktiga hettan infinner sig normalt i juli och augusti. Under lördagen den 23 juni slogs flera värmerekord i landet. Varmast var det i de centrala delarna av Bulgarien, till exempel i Veliko Tarnovo där temperaturen nådde upp till 40°. I Sofia var det 36° - rekord för juni. Även vid kusten var det ovanligt hett med t.ex. 39° i Burgas. Normalt svalkar havet varför den mer extrema hettan sällan finns vid Svartahavskusten.

Under helgen har folk i mängder flyttat ut på stränder och ut i sommarstugor för att undvika den värsta hettan. Trots det rapporteras det om en stor mängd folk som svimmat i hettan. Oftast rör det sig om folk som inte druckit tillräckligt med vätska eller som legat och pressat på stranden för länge utan att ta hänsyn till hettan och den starka solen. Åtminstone ett dödsfall har rapporterats. Det rörde sig om en äldre man som fick hjärtinfarkt i värmen.

I Bulgarien är det inte ovanligt att lokala, mycket intensiva åskregnväder uppstår i samband med höga temperaturer. I Varna och Golden Sands föll en intensiv hagelskur under söndagen vilket åtminstone tillfälligtvis gjorde att ett vinterlandskap bredde ut sig på playorna. Regn och lokala stormvindar har fällt träd på flera platser i landet. I Burgas revs ett cirkustält ned av en stark vind i samband med ett häftigt åskväder men ingen av de 600 åskådarna rapporterats ha blivit skadade. Flera strömavbrott har rapporterats och Sunny Beach var mörklagd under 20 minuter.

Hettan fortsätter ytterligare några dagar och i morgon tisdag väntas de högsta temperaturerna med upp till 42°. Därefter kommer mer normala temperaturer för säsongen att infinna sig.

Inga kommentarer: