fredag 8 juni 2007

Billigt i Bulgarien

Den Bulgariska statistiska centralbyrån har gjort en sammanställning av priser på matvaror och dryck (ej alkohol) i Europa under år 2006. Genomsnittsprisnivån anges som index = 100. Det visar sig då att Bulgarien och Makedonien är de billigaste länderna i Europa med index = 56 vilket är nästan halva nivån för genomsnittslandet. Det land som hamnar närmast genomsnittet är Grekland med 98.

Inte oväntat är det nordiskt i topp där Island och Norge är tre gånger dyrare än Bulgarien. Noterbart är att Sverige är billigast i Norden men det är ändå dubbelt så dyrt som i Bulgarien. Bra att veta är dock att en genomsnittslön i Bulgarien ligger på 1 500 till 2 000 kr i månaden. På kartan nedan så är de dyraste länderna markerade med lila, de näst dyraste med orange etc.


Per land blir det följande siffror:


Om man räknar med även andra varor (jag vet ej vilka) så blir Bulgarien ännu billigare. X-Change sätter sitt index till 38,9 (Sverige = 100). Om man skulle räkna med även tjänster skulle skillnaden bli ännu större. Anledningen är förstås de låga lönekostnaderna i Bulgarien som är mellan 10 till 15 gånger lägre än i Sverige.

Inga kommentarer: