lördag 16 juni 2007

Hotelldöden

I ett försök att visa handlingskraft och oberoende har Byggnadsinspektionen (Дирекцията за национален строителен контрол) beordrat rivning av tre hotell i Sunny Beach. Två av dem har byggt en våning mer än tillåtet (hotell Paradise Парадайс och hotell Oasis Оазис). Varför det tredje (hotell Dune Дюн) ska rivas är oklart men det verkar vara ett känsligare ärende eftersom bakom hotellet står mäktiga ägare. Jag får forska lite…

Uppdat: Dune ska rivas eftersom det är byggt alldeles vid stranden. I Bulgarien är havsstranden statlig egendom och det är verkligen i undantagsfall som man får bygga något där överhuvudtaget. Det är samma anledning till att man inte får ta betalt för tillträde till stranden men att man kompenserar sig med höga priser på hyra för parasoll och solstolar.

Hotell Dune har en intressant historia. Det började som en restaurang men slutade som ett lyxigare strandnära hotell. Anledningen till förvandlingen sägs vara att hotellets tidigare ägare, Georgi Iliev, ville imponera på sin hustru Maja och bygga ett av Svartahavskustens lyxigaste hotell. Georgi Iliev mördades av en krypskytt i Sunny Beach den 25 augusti 2005. Hustrun kom då att ta över det mesta av Georgis tillgångar inklusive detta hotell.

Georgi Iliev var tidigare en framgångsrik brottare men som redan under 80-talet gick över till en kriminell karriär. Men antagligen tack vare sin mer framgångsrike bror Vasil Iliev blev han under 90-talet en av de mer framgångsrika personerna i den bulgariska undre världen. Vasil var grundare av bevaknings- och försäkringsföretaget VIS, ett företag som i praktiken ägnade sig åt beskyddarverksamhet. Vasil Iliev blev skjuten i ett bakhåll den 25 april 1995.

Man har funnit ett byggnadslov utfärdat av den Regionella byggnadsinspektion i Burgas 2004 för hotellet. Man undrar nu hur det kunnat byggts ett hotell på statlig strandmark som dessutom kunnat legaliserats. Detta tillstånd kan inte ha tillkommit på laglig väg. Det återstår och se om hotellet kommer att kunna rivas, oavsett hur olovligt det byggts. Hustrun Maja kan förmodas inte vara främmande för att använda samma metoder som gjorde hennes framlidne make så framgångsrik.


Inga kommentarer: