måndag 21 maj 2007

Europaparlamentsval 2

Nu när rösterna har räknats så är resultatet följande:
GERB får 21,7 % och 5 platser i Europaparlamentet,
PES (Socialistpartiet BSP + koalitionspartners) får 21,4 % och 5 platser,
DPS får 20,3 % och 5 platser,
Ataka får 14,2 % och 2 platser,
NDSV får 6,3 % och 1 plats.

Tre mitten-högerpartier får enligt följande: SDS 4,7 %, DSB 4,3 % och SSD 0,7 %. Trots liknande partiprogram ställde dessa partier inte upp med gemensam lista. Orsaken är i huvudsak personliga motsättningar mellan partiledarna.

Mest missnöjd med resultatet är det ledande partiet i regeringskoalitionen BSP. Till skillnad mot övriga partier lyckas man inte med att överträffa de siffror man fick i parlamentsvalen 2005. Då fick socialistkoalitionen i vilken BSP är överlägset störst 34 %.

Därför finns det stora inslag av proteströstning i söndagens val. Väljarkåren har straffat sittande parti för dess passivitet när det gäller bland annat korruption. Det låga valdeltagande med 28,6 % följer en europeisk trend med lågt valdeltagande i val till Europaparlament. I Bulgariens fall beror även på en utbredd brist på förtroende för partier och politiker. Ataka har till viss del lyckats få missnöjesröster från både vänster och höger, även om en majoritet av de missnöjda valt sofflocket.

Kommentarerna från politiskt håll är ännu lite avvaktande även om Atakas ledare Volen Siderov har gått till frän attack mot DPS och dess ledare Ahmed Dogan. Enligt Siderov visar valresultatet att det Ataka varnade för håller på att hända nämligen ett gradvist turkiskt maktövertagande via DPS. Ataka är starkt antiturkiskt och hävdar att DPS mer representerar Ankara än Sofia. Ataka är emot Bulgariens medlemskap i EU även om man ligger lite lågt med den ståndpunkten än så länge. Att arbeta mot ett turkiskt medlemskap i EU antyder man är partiets viktigaste uppgift i Europaparlamentet.

Huruvida det blir förändringar i sittande regering på grund av det dåliga resultatet för BSP återstår att se.

Som en konsekvens att DSB inte fick något mandat har partiledaren Ivan Kostov meddelat att han avgår.

---------------------
Jag föredrar att använda de bulgariska namnen på partierna. GERB står för Grazjdani za evropejsko razvitie na Balgarija (Medborgare för en europeisk utveckling av Bulgarien). Det är ett nystartat parti som startats av Sofias nuvarande borgmästare och tidigare inrikesminister Bojko Borisov.
PES står för Platforma evropejski sotsialisti (Plattform europeiska socialister) en tillfällig sammanslutning som domineras helt av socialistpartiet BSP.
DPS står för Dvizjenie na prava i svobodi (Rörelsen för rättigheter och friheter) som främst engagerar bulgarienturkar.
NDSV står för Natsionalno dvizjenie Simeon Vtori (Nationella rörelsen Simeon den andre).
SDS står för Sojuz na demokratitjnite sili (De demokratiska krafternas union) och som leds av den tidigare presidenten Petar Stojanov.
DSB står för Demokrati za silna Balgarija (Demokrater för ett starkt Bulgarien), ett parti som bröt sig ur SDS för några år sedan och som leds av den tidigare premiärministern Ivan Kostov.
SSD står för Sojuz svobodni demokrati (Unionen fria demokrater). Det är ett parti som startats av Sofias tidigare borgmästare Stefan Sofijanski, också han en utbrytare ur SDS.

DPS är i engelsk översättning MRF, NDSV blir NMSS och SDS blir UDF.

Inga kommentarer: