Ett av alla försök att få det att se ut som att man gör någonting åt kriminaliteten var en lag om att alla kontantkort måste registreras. Detta blev verklighet i och med årsskiftet och alla kort som inte registrerades blev ogiltiga efter sista januari. Jag tyckte då liksom nu att det inte ens var ett kraftfullt slag i luften.
Om man vill fortsätta att vara anonym så är ju möjligheterna stora. Mycket riktigt så kom det snart uppgifter om att bl.a. många romer mot en liten avgift erbjöd sig att stå som kontantkortsinnehavare. Andra utnyttjade personer med dålig koll på moderna teknikaliteter som pensionärer att stå som innehavare. Många missbrukare ställer gärna upp som målvakter åt mindre nogräknade.
En radiopratare i Sofia fann till sin häpnad att han var innehavare av cirka 200 sim-kort. Förmodligen så berodde det på att han några år tidigare tappat sitt ID-kort och att hans uppgifter nu cirkulerade i den undre världen att använda vid behov. På de bulgariska nationella ID-korten framgår inte bara namn och personnummer utan också adress och födelseort, allt du behöver för att skapa en komplett alternativ identitet.
Man kan lugnt räkna med att alla Bulgariens skumraskfigurer fortfarande har telefonnummer som på intet sätt kan spåras till dem. De enda som figurerar ”på riktigt” i telefonbolagens register över kontantkortsinnehavare är alla de som försöker leva ett normalt liv. Jag undrar vad det sänder för signaler.
Nåväl, eftersom man i Bulgarien aldrig fattar dåliga lagar så säger inrikesministern att det enda som kan göras är att medborgarna och andra är försiktigare med personuppgifter. Det är naturligtvis lättare sagt än gjort i en tid där vi allt oftare avkrävs just våra personliga uppgifter till myndigheter och företag.
--
Någon läsare kanske undrar hur man gör som utlänning om man vill köpa ett bulgariskt kontantkort. Det finns ju lägen där man helst vill använda ett sådant, t.ex. om du ringer många inrikessamtal eller vill betala parkering med SMS (funkar inte med utländska abonnemang i Bulgarien) m.m. Jo, du måste då uppge namn och permanentadress (dvs. hemadress) samt passnummer. Du kan då i praktiken vara anonym eftersom det inte finns några möjligheter att kolla din adress samt att du inte behöver uppge ditt personnummer. Den enda spårbara informationen är passnumret men den är inte helt enkel att spåra, i synnerhet då inga EU-pass registreras vid resor i EU-länder. Som turist får du ofta finna dig i att ditt pass eller ID-kort behålls tillfälligt eller kopieras av t.ex. hotell. Du kan ju fundera på var dessa uppgifter tar vägen.
måndag 3 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Mitt Bulgariska telefonkort är registrerad i min (Bulgariska) svärfars namn. Förövrigt råkade han för något år sedan också ut för identitetsstöld, hans kopierade id-kort användes sedan för att sälja den mark han har. Riktigt olustigt och rättsprocesserna drar ut på tiden...
Skicka en kommentar