söndag 23 maj 2010

Time skriver om Bulgarien

Tidskriften Time har publicerat en intervju med premiärminister Bojko Borisov under rubriken How to Clean Up Bulgaria. Där konstaterar Borisov att hans största fördel är att han inte har några vänner. Detta ska tolkas i betydelsen att han inte har någon lojalitet att ta hänsyn till när han ska städa upp i landet.

Time nämner att Bulgarien visar få tecken på att ta sig ur EU:s "nedflyttningsserie" vad det gäller ekonomi och brottsbekämpning. Anledningen står att finna i hur Bulgarien gick från kommunism till marknadsekonomi och demokrati för 20 år sedan. Många var de som utnyttjade sin ställning till att berika sig när de nya tiderna kom. För att detta skulle kunna ske var även rättsapparaten tvungen att hållas svag varför man på köpet fick en organiserad brottslighet som har tagit ett grepp om hela samhället. Reformarbetet möter alltså inte bara politiskt motstånd, utan kan vara direkt farligt. Time nämner att sedan 1992 har 191 kontraktsmord skett i Bulgarien. Jag kan väl nämna att endast några få av dem har lett till åtal.

Borisov som vann en jordskredsseger i parlamentsvalet förra året måste nu leva upp till de stora förväntningarna som väljarna har. Hittills har dock resultatet varit magert sett till avgjorda domar. Time tar upp exemplet Galevi som jag nämnt tidigare. Bristen på resultat är även någonting som EU har synpunkter på.

Inga kommentarer: