fredag 28 maj 2010

Schlagerfiasko

Igår blev det klart att vare sig Bulgarien som Sverige kommer att gå vidare till lördagens final i Eurovisionschlagerfestivalen. Det är väl inte så mycket att säga om det egentligen. Men det som ändå fick mig att fatta tangentbordet för några rader är en halvseriös iakttagelse jag gjorde igår. Bulgariens låt, Ti si angel, var ändå rätt hyfsad och hade en potential att åtminstone nå finalen. Men nu blev det inte så. Sorgen i Bulgarien är stor men ändå en viskning i ett vattenglas jämfört med traumat i Sverige.

För många deltagare är det en faktor som har stor betydelse, förutom en hyfsat bra låt, för att kunna gå vidare. Det är en stor och aktiv diaspora. Det är därför som t.ex. Turkiet, Serbien, Bosnien och Grekland kan räkna med ett stort antal röster från de länder där många personer med rötter därifrån bor. De kan i princip alltid räkna med att åtminstone nå finalen.

För Bulgarien var det därför sämsta tänkbara startfält möjligt igår. Vare sig Grekland, Italien och Spanien fick vara med och rösta igår. Det är de länder med stora kontingenter bulgariska invandrare, i synnerhet Grekland och Spanien. Eventuella kompisröster skulle Bulgarien ha kunnat få från Makedonien och Serbien och möjligen Grekland. Alla dessa tävlade redan i tisdags.

Nu vet jag inte hur nära eller avlägset de icke kvalificerade länderna var en finalplats, men om Bulgarien föll på målsnöret så hade diasporans och grannländernas röster definitivt spelat en avgörande roll. Så mitt tips till Bulgarien till nästa år är att dels ordna en bättre låt, dels se till att de är i semifinal med "rätt" länder.

Inga kommentarer: