fredag 14 maj 2010

Berbatov tackar för sig

Bulgariens mest framgångsrike fotbollspelare efter Hristo Stoitjkov, Dimităr Berbatov*, meddelar att han inte längre kommer att spela för det bulgariska landslaget. Han sade på en presskonferens att han tidigare bestämt sig för att om saker och ting inte gick planenligt när han blivit 30 så skulle han lägga av för att ge yngre spelare chansen. Med detta menade han att det bulgariska landslaget har haft få framgångar de senaste åren. Enda gången som Bebatov har spelat för Bulgarien i en större turnering var i EM i Portgal 2004. I den turneringen förlorade man alla matcherna inklusive förnedrande 5-0 mot Sverige. Sedan dess har man inte kvalificerat sig till vare sig EM som VM.

Berbatov som nu har en framgångsrik karriär i Manchester United säger att han har inga planer på att lämna Manchester United. Han vill spela kontraktstiden ut för att sedan bestämma sig. Han hade dock inte informerat Manchester Uniteds manager, Alex Ferguson, om sitt beslut att lägga av med landslagsfotboll. Berbatov sade att han räknar med att den informationen når honom ändå.

Man kan ana en besvikelse över att han inte fått kröna sin karriär med en större framgång för landslaget. Berbatov som gjort 48 mål på 77 landskamper är Bulgariens främste målspottare någonsin. Hristo Stoitjkov lyckades på 83 matcher i landslaget göra 37 mål men har en betydligt större legendstatus än Berbatov, inte minst beroende på framgången i VM 1994.

Fast Berbatov har ju en chans kvar att ta revansch på Stoitjkov. Hristo Stoitjkov var Bulgariens tränare 2004–2007 men fick inga framgångar att lägga till meritlistan. Om Berbatov så småningom väljer att bli landslagstränare så är det nästan en bedrift att inte få ett bättre resultat än Stoitjkov.


* Berbatov uttalas med betoningen på a:et, Berbatov.

Inga kommentarer: