onsdag 6 januari 2010

Mord på ljusan dag

Igår klockan halv ett ungefär mördades Bobi Tsankov. Han blev nedskjuten i centrala Sofia utanför KFC på Bulevard Alexandăr Stambolijski. Totalt 15 skott hade avfyrats av två okända gärningsmän som efter skotten hade flytt till fots. Två personer till blev också träffade men de är nu på sjukhus utan fara för sina liv. Det är inte helt klargjort om dessa två var livvakter till Bobi Tsankov eller om de hörde till bevakningen till det advokatkontor som Tsankov skulle besöka.

Som av en tillfällighet, men icke desto mindre ironiskt, befann sig samtidigt Bulgariens premiärminister Bojko Borisov på ett besök på hälsoministeriet som befinner sig mindre än hundra meter från brottsplatsen. Bojko Borisov som bl.a. är före detta högsta polischef har just lag och ordning på sin agenda. Vid tidpunkten för mordet höll han en presskonferens.

Den 31-årige Bobi Tsankov är en mycket känd person i Bulgarien. Han har varit programledare i sin egen radioshow på olika radiostationer samt skrivit en bok Тайната на мутрите (Mafiosinas hemlighet*). Han har ofta ansetts ha samröre med kända figurer i Bulgariens undre värld, ett faktum han ej heller förnekade. Han har anklagats för bedrägeri flera gånger, bl.a. gjorde den bulgariska tevekanalen BNT 2003 ett reportage med dold kamera som visade hur Tsankov lurade av företagare m.m. att betala 300 leva dagligen för reklam. Pengarna stoppade han dock i egen ficka.

Det finns vissa likheter mellan Tsankov och Georgi Stoev som mördades i Sofia i april 2008. Bägge hörde hemma i den undre världen och bägge använde detta för att så att säga göra en "civil" karriär. Fast Stoev var betydligt mer av författare och undersökande journalist än Tsankov. Om Stoev var mer professionell i det han gjorde, så var Tsankov en amatör. Jag har dock inte läst Tsankovs bok och nu lär det bli än svårare att få tag på den (böcker i Bulgarien har små upplagor). Att kalla Tsankov för undersökande journalist är en dock en stark överdrift.

Han har varit en följetong i bulgarisk skvallerpress i snart tio år. Där har han vitt och brett skrutit om sina goda kontakter med flera kända maffiabossar. Det har även antydits att han varit informat för polisen. Som vanligt i Bulgarien är det inte helt enkelt att veta vad som är sant och vad som är påhitt för att göra sig intressant. Men Tsankov har två gånger utsatts för bombattentat och nu mördats. Detta händer inte bara för att man skarvar lite för mycket i pressen.

Uppenbart har han haft en nära vänskap med en av de mer kända maffiabossarna i Bulgarien, Anton Miltenov, kallad Näbben (Клюна)**. Han mördades för över fyra år sedan även han i Sofias centrum. Då mördades även två personer i hans sällskap. Det finns numera en misstänkt för morden, men inget åtal verkar vara på gång. Näbben ansågs vara en av de stora narkotikabossarna i Bulgarien. Vid den tiden sade Bojko Borisov, då i rollen som polischef, att han hade förutsett detta då Näbbens dåvarande boss blev mördad 2003. Han sade vidare att om bara rättssystemet hade fungerat som det skulle hade mordet på Näbben aldrig skett.

Detta uttalande kan komma att förfölja honom nu. Nu är det ju Borisov som är högsta ansvarig i landet som premiärminister. Det är nu det visar sig hur mycket som är snack och hur mycket som är verkstad från hans sida.

Detta är första gången som en känd person med anknytning till Bulgariens undre värld mördas under Bojko Borisovs tid som premiärminister. Tidigare däremot har minst 160 personer med anknytning till den organiserade brottsligheten mördats de senaste tio åren, bland dem flera bossar för olika grupperingar. Inte ett enda har klarats upp. Det är inte oväntat att Borisov hittills inte kommenterat mordet trots att han nästan var på plats. Så länge som något konkret inte framkommit kan man inte förvänta sig att han kommer att uttala sig. Han föredrar att komma med nyheterna själv eller alternativt skylla på någon när resultat uteblir.

För tillfället är det Borisovs buttre vapendragare, inrikesministern Tsvetan Tsvetanov, som får sköta presskontakterna. Han har å sin sida inte sagt någonting om vare sig möjligt motiv eller misstänkta. Några personer har nu på kvällen anhållits men inrikesministern vill inte säga om detta har med mordet att göra, eller om det är en del i en pågående polisoperation mot kidnapparligor.


* Han använder det i Bulgarien så populära ordet mutra (pl. mutri). Det är lite svåröversatt men betyder ungefär mafioso, kriminell i allmänhet, gärna med tjock nacke, svarta kläder och solglasögon.

** Kriminella i Bulgarien har ofta smeknamn av märklig karaktär som Den fete, Doktorn, Polisen, Spöket etc. När man läser skildringar från den bulgariska undre världen så känns det ofta som om det vore en roman eller ett filmmanus, inte en verklighet i nutidens Europa.

Inga kommentarer: