lördag 9 januari 2010

Med foten i munnen

Den kryptiska rubriken är hämtad från en färsk artikel i The Economist om Bojko Borisov. Tidningen har bland annat tagit fasta på hans ganska burdusa ledarstil. Och det mäste sägas - Borisov är inte ledaren som väger sina ord på en guldvåg. Hans ledarstil påminner mer om sportens värld där starka ledare med starka åsikter och temperament pekar med hela handen och emellanåt säger konstiga saker. Laget jobbar mot samma mål men ledaren får inte ifrågasättas. Detta är inte så konstigt eftersom Borisov i flera år har lett det bulgariska karatelandslaget som tränare. Han har ju dessutom gjort karriär inom det starkt hierarkiska polisväsendet.

The Economist tar också upp den beundran av starka män i toppen av statsstyret som finns i Bulgarien. Det är ju ett tydligt arv från kommunisttiden där ledarna hade ofantlig makt att lägga sig i stort och smått och ansågs nästan besitta gudomliga krafter att påverka händelser. Detta gör att den bulgariska ledarstilen fortfarande såväl inom politiken som inom näringslivet präglas av micro management – inget är för smått för chefen att styra upp om han bara vill. Han är ju chef.

Tidningen nämner att Bojko Borisov sarkastiskt har sagt att snart kommer någon frånskild man att be honom att få sin kvinna tillbaka. Fast, själv är jag dock inte så säker på att Borisov verkligen skulle vilja att det var annorlunda.

Jag har lite kort nämnt tron på mäktiga människors förmåga i en tidigare bloggpost.

Inga kommentarer: