torsdag 21 januari 2010

Bildt bantar i Sofia

Utrikesminister Carl Bildt meddelade på en presskonferens idag att bland annat Sveriges ambassad i Sofia ska läggas ned. Han sade vidare att några ambassader i EU-länderna nu försvinner beror på samarbetet inom unionen gör att täta kontakter finns ändå mellan medlemmarnas regeringar.

- Vi har ett mycket intensivt samarbete direkt mellan statsråd, mellan ministerier, mellan myndigheter och det reducerar något behovet av mera klassisk diplomatisk närvaro. Därav de fem nedläggningar som vi gör nu, sade Bildt.

I gengäld uppgraderas ett antal biståndskontor till ambassader, bland annat i Kosovo. Som svensk kommer man mest märka av stängningen av Sofiaambassaden om man behöver få ett provisoriskt pass om man förlorar sitt pass eller nationella ID-kort vid något äventyr vid Svartahavskusten. Som det är nu kan man i princip ta bussen eller tåget till Sofia från kusten och få ett nytt pass över dagen. Du kan inte uppsöka en svensk ambassad i något annat land eftersom du utan pass eller nationellt ID-kort inte kan passera någon gräns. När en svensk ambassad eller konsulat saknas hänvisar UD dig i så fall till något annat EU-lands ambassad. Tänk på att ansökan om provisoriskt pass utomlands på en ambassad eller generalkonsulat kostar 1.600 kr.

Du kan inte få hjälp av honorärkonsulatet i Varna. Det är mest en person som fått en snygg skylt av UD att sätta upp utanför porten. Honorärkonsulaten sysslar aldrig med passfrågor.

Naturligtvis skulle jag inte nämna detta om jag inte hade några kritiska kommentarer. Uppenbart handlar detta om att spara pengar åt UD eftersom det är betydligt billigare att uppgradera biståndskontor i utvecklingsländer, än att driva ambassadverksamhet i i-länder. Men framför allt så lär det ju knappast stärka relationerna mellan Bulgarien och Sverige. De är ju inte på topp som det redan är även om det inte finns några surdegar som spökar. Jag tycker snarare att det är en ytterligare markering av hur ointresserat det officiella Sverige är av Bulgarien.

Argumentet Bildt anför mot nedläggningarna av ambassaderna i EU-länderna Bulgarien, Irland, Slovenien, Slovakien och Luxemburg är ju i så fall argument för att inte ha ambassad i något annat EU-land heller eftersom kontakterna finns ändå. Praktiska frågor som pass kan ju ett konsulat eller andra länders ambassader sköta åt oss.

Jag noterar också att det rör sig om mindre folkrika EU-stater som nu blir utan svenska ambassader. Det betyder att de inte har så stort inflytande i EU då befolkningsmängd bland annat avgör hur stor representation ett EU-land har i Europaparlamentet. Eftersom en ambassadnedläggning är ett bevis på en nedvärdering av ”värdlandets” betydelse så tvekar jag att Sverige skulle våga göra det i t.ex. det lika fjärran EU-landet Rumänien. Rumänien har något större befolkning än de nedläggningsdrabbade länderna totalt.

Kanske är jag lite konspiratorisk, men även om jag tar av mig foliehatten så tycker jag att det är synd att ambassaden i Sofia försvinner. Det är en av de riktigt få tecknen på svensk närvaro i Bulgarien idag om man undantar turisterna.

EDIT 2010-01-23
DN har en ledare som ger en bättre bild varför Bildt förmodligen gör som han gör.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns redan Exportråd och Gripen-kontor i Sofia. Affärerna är det viktiga. Politiken överlåtes till Bryssel och andra maktcentrum där lilla Sverige tror sig ha sin plats.

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Jo, men när allianser ska skapas inom EU så måste man nog visa respektive land att man är intresserade av dem i praktiken. Att bara satsa på sådant som ger fördelar i huvudsak för Sverige är inte till mycket hjälp om vi vill få Bulgarien med på frågor som Sverige vill driva i EU.

Anonym sa...

Tycker också det är mycket tråkigt med denna nedläggning av ambassaden i Bulgarien. Visst finns redan Exportrådet, Gripen-kontor och många andra svenska företag på plats i Sofia. Exportrådet planerar dock att dra ned på verksamheten i samband med att ambassaden läggs ned i höst. Detta är också mycket tråkigt, och dessutom något som jag har svårt att förstå.