torsdag 10 april 2008

Författarmord

Ännu ett beställningsmord utfördes den 7 april 2008 i Sofia. Den i Bulgarien mycket kände författaren Georgi Stoev sköts med flera skott utanför hotell Pliska. Detta skedde dagen efter att VD:n för energiföretaget Atomenergoremont sköts ihjäl vid sitt hem i stadsdelen Ljulin i Sofia.

Men det är mordet på Stoev som väcker mest uppmärksamhet eftersom mord på en journalist eller författare är mycket sällsynta i Bulgarien. Spektakulära mord är annars inget ovanligt i Bulgarien tyvärr. Under 2000-talet har ungefär 160 beställningsmord utförts i Bulgarien men de har i huvudsak utgjort uppgörelser mellan kriminella och ekonomiska intressen - eller åtminstone har det sett ut så. Inget av dessa mord är uppklarat. Stoev har skrivit ett flertal böcker om den organiserade kriminaliteten, framför allt om männen kring företagen VIS och SIK och deras avknoppningar. Dessa försäkringsbolag sysslade med någonting som mer liknade beskyddarverksamhet samt var fasad för annan ljusskygg verksamhet.

De senaste åren har han dock skrivit mer om hur kriminaliteten har kopplingar till politiker och partier och om hur en stor del av den bulgariska ekonomin är invävd i en grå och svart ekonomi som kontrolleras av maffialiknande grupperingar. Han har också skrivit hur strukturer och personer från den tidigare säkerhetstjänsten DS (Dărzjavna sigurnost Държавна сигурност, Bulgariens KGB) rycker i trådarna inom det mesta av vikt i landet. Denna struktur, eller snarare en slags moderna feodalherrar, med starka band till politiken har agerat ”paraply” åt dessa grupperingar och motarbetat utredningar och domstolsprocesser. Jag har tidigare skrivit om hur tidigare agenter från DS blivit såväl parlamentsledamöter som ministrar. Naturligtvis finns dessa i alla strukturer där makt utövas och pengar byter ägare.

Stoev har skrivit initierat om personer och händelser i sina böcker varför det uppenbarligen rör sig om mer än spekulationer enligt mig. Stoev själv var tidigare en av dessa ”mutri” (av мутра mutra), dvs. en person som var kriminell eller rörde sig i kriminella kretsar. Man kan undra varför han blev mördad just nu. Med tanke på hur avslöjande han har skrivit om ett flertal ”maffiabossar” och t.ex. politiker så borde han ha blivit mördad för länge sedan. En anledning är att han inte erbjudit mer konkreta bevis än sina vittnesmål. Men en kanske viktigare anledningen står nog att söka i att dessa personer har i praktiken varit oberörbara och har vetat att vad än Stoev skriver så kan det aldrig leda till något. Stoev har mer varit ett irritationsmoment än ett hot i praktiken. Att politiker är korrupta är dessutom någonting som allmänheten i Bulgarien tar för självklart varför Stoevs avslöjande mer byggt på apatin än skapat opinion.

Mordet genomfördes i en numera klassisk stil för Bulgarien där Stoev sköts med flera skott varav ett i huvudet. Mördaren var dessutom omaskerad och genomförde mordet på en plats där det rörde sig mycket folk. Detta visar bara på hur säker mördaren var att komma undan med dådet även om syftet med platsen för mordet var att ge det så mycket uppmärksamhet som möjligt. Det var därför ännu ett av de så kallade ”uppvisningsmorden” (показни убийства) som syftar till att både varna och att visa makt förutom att avlägsna en obehövlig person.

Media i Bulgarien spekulerar i om mordet är en reaktion på att Stoev skulle ha vittnat mot en gangster, Mladen Mihalev kallad Madzjo (Младен Михалев – Маджо), anklagad för att ligga bakom flera beställningsmord. Enligt Stoev hindrades han att vittna när detta det kom till inrikesministerns, Rumen Petkovs, kännedom. Berörda åklagare hävdar dock att Stoev själv inte velat ställa upp som vittne. Rumen Petkov har hamnat i blåsväder eftersom det framkommit att han haft kontakt med några av de mest kända personerna i Bulgariens ljusskygga värld. Han själv hävdar att det var en del i ett utredningsarbete. Andra menar att det var ett försök att mana till lugn inom den kriminella världen vid en tidpunkt när Bulgariens medlemskap i EU avgjordes.

En annan teori är att gangsterbröderna Marinovi låg bakom. Bröderna Krasimir och Nikolaj Marinov (Красимир и Николай Маринови) står inför rätta för bl.a. mordförsök. Denna rättsprocess har pågått i två och ett halvt år och blivit en fars där de inblandade inklusive advokat blivit sjuka i olika omgångar varför rättegången hela tiden skjuts upp. Brödraparet Marinovis bravader har varit ett stående inslag i Stoevs böcker.

En annan del i efterspelet till mordet är vad jag skulle vilja kalla en dementimaskin som satt igång och vars syfte är att ta udden av Stoevs avslöjanden. Huvudtesen är att Stoev fått pengar för att skriva negativt om vissa personer och att han var en person som absolut inte gick att lita på. Ett bevis för detta skulle vara att han har fortsatta affärskontakter med skumma personer samt att han var en dålig skribent.

Det känns som om även detta mord kommer att förbli ouppklarat. Såväl polis som berörda ministrar kör en linje att det inte ens finns någon anledning att ens undersöka om det finns fog för Stoevs påståenden. Många i Bulgarien hävdar att organiserad brottslighet är starkare än rättsstaten och jag är böjd att hålla med. 160 ouppklarade beställningsmord är inget misslyckande, det är en kapitulation.

Tillägg: SVD har en mer utförlig artikel om dådet och omständigheterna omkring det. Dock tycker jag att man missar anledningen till våldet en del. Det handlar inte bara om kriminella grupperingar som krigar om marknader och inflytande. Problemet är att politik och kriminalitet blivit så sammanvävt att rättsapparaten förlamats. Flera av de 160 mördade har varit välkända affärsmän som ibland haft politiska uppdrag. Dessa personer har mer gemensamt med Rysslands oligarker än med maffians bossar. Proffessionalismen och kallblodigheten i flera av dåden är inte heller det typiskt för uppgörelser inom den kriminella världen. Kriminaliteten i Bulgarien är en del av ett större problem vilket nog bättre förklarar regeringens handlingsförlamning och att ytterligare mord och varningar från EU är att vänta.

Inga kommentarer: