söndag 2 mars 2008

Nationaldag

Den 3 mars är det Bulgariens nationaldag. Den firas med anledning av att det var just denna dag 1878 som representanter för det ryska och osmanska imperierna skrev under det fredsavtal som avslutade det rysk-turkiska kriget 1877-1878. Freden kallas för San Stefanofreden eftersom det undertecknades i det lilla samhället San Stefano utanför Istanbul. San Stefano heter dock sedan 1926 Yeşilköy (den gröna byn).

Den viktigaste konsekvensen av fredsavtalet var att staten Bulgarien återuppstod efter att i 500 år varit en del av det Osmanska imperiet. Den stat som skapades i San Stefano var betydligt större än dagens Bulgarien. De ryska förhandlarna ville att Bulgarien skulle omfattade de områden där det fanns bulgarisk befolkning. Avsaknaden av naturliga geografiska och lingvistiska gränser gjorde att de ryska kraven inte var helt orimliga. Fast omvärlden ansåg att man från rysk sidan gjort Bulgarien så stort som möjligt för att det ryska inflytande på Balkan skulle bli så stort som möjligt. Därför tvingades Ryssland att revidera avtalet i Berlin i juni 1878 och Bulgarien reducerades till att vara mindre än idag samt dessutom delat med en del formellt under Istanbuls styre.

Den 3 mars firas ordentligt från officiellt håll med parader och högtidstal och allting håller stängt. Däremot kan man säga att den mer ”folkliga” nationaldagen är den 24 maj.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kommer det sig att du bloggar om bulgarien`?

Anonym sa...

Längesen du uppdaterade sist....mycket intressant & trevlig blogg,har själv varit i bulgarien ett antal gånger & kommer att åka dit fler gånger

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Jo det har inte hänt så mycket på bloggen på ett tag, men jag har flyttat samt haft mycket jobb och bloggen har fått stå tillbaka ett tag. Men, bättring ska ske och mer postning är på väg...

Varför jag bloggar om Bulgarien? Jo, det blir väl mer intressant om man bloggar om det man kan. Vill man bara diskutera åsikter så finns det ju en miljon andra bloggar.