söndag 27 april 2008

Giftmord

En recension av en bok om hur man i Sovjetunionen uppenbarligen har haft ett särskilt giftlaboratorium med syfte att utveckla gifter för röjande av fiender har en viss anknytning till Bulgarien. Denna hemliga verksamhet tros fortfarande existera.

Det första fallet är nog ett av det kalla krigets mest kända giftmord. I september 1978 stacks den bulgariske dissidenten Georgi Markov på Waterloo Bridge i London med ett preparerat paraply. Giftet som användes var ricin och han avled fyra dagar senare på sjukhus. Ett liknande attentat hade en månad tidigare skett i Paris mot en annan dissident, Vladimir Kostov. Han överlevde dock. Bakom dåden antas vara den bulgariska säkerhetstjänsten.

Mordet på Markov har aldrig klarats upp. Efter 1989 gjordes försök att utreda vilka som låg bakom. Det antas att personer inom säkerhetstjänstens första sektion (Първо главно управление на Държавна сигурност) var de skyldiga men likt andra rättsliga processer i Bulgarien ledde utredningarna inte till någonting. Anledningen är enligt mig att många inflytelserika i Bulgarien inte vill att man rotar i det förgångna samt att den större delen av den första sektionens arkiv under en natt 1990 kördes med lastbil till ugnarna i stålverket i Pernik och eldades upp. Ett tilltag som inte fick några rättsliga påföljder.

Det spekuleras fortfarande om Bulgariens förste kommunistiske premiärminister, Georgi Dimitrov, mördades av Stalin. Han avled under oklara omständigheter på sanatoriet Barviha utanför Moskva den 2 juli 1949. Motivet skulle ha varit Dimitrovs starka ställning inom de internationella kommunistiska rörelsen, dels att han var för ett närmande till Jugoslaviens kommunistledare Tito som blivit utfrusen av Stalin från den kommunistiska gemenskapen. Dimitrov och Tito hade lösa planer på en kommunistisk balkanfederation. Detta var skäl nog för den paranoide Stalin att avpollettera Dimitrov. Dimitrovs idéer hade också kritiserats i Pravda varför Stalins missnöje måste ha varit känt för Dimitrov.

Det är dock inte bevisat att Dimitrov verkligen blev mördad. Han var trots allt 67 år gammal när han dog och det finns uppgifter att Dimitrov drack för mycket samtidigt som han hade ett koleriskt humör, en kombination som kan vara livsfarlig. Trots idén på en balkanfederation så var han dessutom obrottsligt lojal mot Stalin.

Inga kommentarer: