söndag 4 maj 2008

IKEA-turism

I Bulgarien finns inte IKEA. Däremot så tillverkas en del produkter för IKEA i Bulgarien. Huruvida IKEA ska etablera sig i landet har det spekulerats om länge men snart ska det vara dags. Enligt uppgift ska det första varuhuset öppna nästa år. Det är inte känt var men jag har svårt att tro att det inte kommer att vara i Sofia.

På grund av att man i Polen förmodligen kommer att lagstifta för att begränsa etableringen av utländska varuhuskedjor för att skydda de inhemska köpmännen så säger man från IKEA att man kommer att satsa mer på andra länder i Östeuropa som Bulgarien. Till 2011 säger man att det ska öppnas tre IKEA-varuhus i Bulgarien. Det borde innebära att jag snart kan gå på IKEA och äta köttbullar även när jag är i Varna, även det ett slags framsteg. Vid sidan av Sofia så är Varna-regionen Bulgariens mest dynamiska. Varna är dessutom den enda större stad som ständigt ökar i invånarantal.

Ett problem för IKEA med den sena etableringen är att det redan finns gott om konkurrenter på plats i Bulgarien. Jag har själv köpt en del möbler i platta paket i Varna och skruvat ihop även om det är lite drygt att göra detta i 35-gradig värme. Fast IKEA:s fördel förutom det starka varumärket är förstås att ingen konkurrent har samma bredd på utbudet. Fast frågan är om IKEA kommer att sälja varmkorv eller kebabtje vid ingången.

Inga kommentarer: