söndag 20 april 2008

Säsongsstart vid kusten

Det börjar dra ihop sig till säsongstart vid Svarta havet. De första turisterna har redan installerat sig även om det knappast är badtemperatur i vattnet än. Däremot är det hyfsat varmt i luften med temperaturer mellan 20-25 grader. Inne i landet kan temperaturerna gå upp till 30 grader. Så åtminstone för tillfället kan de tidiga turisterna glädja sig åt värmen eftersom precis som i Sverige kan vädret skifta snabbt i april och maj.

Likt säsongstarterna de senaste åren så har man personalproblem på turistorterna. Rekryteringen pågår för fullt men det ser ut som om personal kommer att saknas till långt in i säsongen. Problemet är liksom tidigare att den kompetenta personalen redan har bättre jobb någon annanstans eller helt enkelt emigrerat. Arbetsgivarna vid kusten försöker å sin sida hålla lönerna så lågt som möjligt bl.a. eftersom de stora turoperatörerna har pressat priset hårt. Samtidigt har hotellen inga andra att vända sig till. Nästan all turism vi kusten är organiserad chartertrafik via de stora turoperatörerna i Europa.

En trend som hållit på ett längre tag i Bulgarien är att tyngdpunkten i turismen flyttas allt längre söderut och växer i det som kallas södra Svartahavsområdet (Южното Черноморие Juzjnoto Tjernomorie) kring Burgas och söderut. Området kring Varna och norrut kallas då norra Svartahavsområdet (Северното Черноморие Severnoto Tjernomorie). Gränsen går ungefär vid Bjala och Obzor.

Massturismen i Bulgarien började för 50 år sedan i Golden Sands (Златни пясъци Zlatni pjasătsi) norr om Varna. Det var naturligt eftersom Varnaområdet då redan länge varit ett ställe för rekreation för Bulgarerna. Så småningom uppstod även Sunny Beach (Слънчев бряг Slăntjev brjag) norr om Burgas. Dessa ställen var i decennier de enda destinationer för den västerländska chartertrafiken. För övrigt var turismen rätt så outvecklad för utlänningar. För bulgarer var det annorlunda - det fanns fullt med s.k. почивни станции potjivni stantsii, dvs. semesteranläggningar som ägdes av företag och myndigheter i Bulgarien. En Svartahavssemester under kommunisttiden innebar att man tillbringade några veckor vid arbetsgivarens semesteranläggning. Dessa anläggningar kunde bestå av allt från stora komplex till mindre enkla hotell med tillhörande restaurang m.m. Många av dessa anläggningar har nu försvunnit och blivit hotell för alla i de för oss nya turistorterna.

Området söder om Burgas var relativt outvecklat fram till 90-talet men har nu formligen exploderat även om den största tillväxten varit i och omkring Sunny Beach. Läget är nu att av Svartahavsområdets ca 400 000 sängplatser så återfinns 300 000 av dessa i det södra Svartahavsområdet. Turismen söder om Burgas är dessutom mer blandad eftersom man hårdsatsar på både inhemsk och utländsk turism här. Då de ”klassiska” turistorterna tappat en del av sin dragningskraft för bulgarerna så satsar man desto mer på de nya i söder.

Eftersom det finns mer pengar att hämta i söder då hotell- och nöjeskomplexägare inte är lika beroende av turistoperatörerna är lönerna högre söder om Burgas. En bartender i t.ex. Kiten eller Primorsko (Китен, Приморско) drar in ungefär en dubbel lärarlön (dvs. kring 1000 leva/mån, knappt 5000 kr/mån). Lönerna i norr ligger ungefär 200-300 leva lägre. En konsekvens blir naturligtvis att tillgången på kompetent servicepersonal blir ännu sämre i norr. Som en del av lösningen så funderar man på att importera tillfällig arbetskraft från t.ex. Moldavien.

Just Kiten och Primorsko verkar bli partyställena no 1 för unga bulgarer i år. De benämns chalgadiskons huvudstäder. Chalga чалга är en mycket populär musikstil i Bulgarien liksom på hela Balkan i lite olika varianter. I ex. Jugoslavien brukar den kallas för turbofolk, i Rumänien för manele. Av utlänningar kallas den ibland för etnopop även jag tycker det låter lite ”klent”. Det rör sig snarare om etnopop på steroider i så fall. Namnet är inlånat från arabiskan via turkiskan och betyder ursprungligen musik, musikspelande.

I våra öron låter chalgan väldigt orientalisk med för oss ovan rytm vilket är en viktig orsak till att den aldrig kommer att slå i Sverige. I Bulgarien är chalgan väldigt debattframkallande eftersom man antingen älskar eller hatar den. För motståndarna är den själva symbolen för det enkla och obildade. Den är inte bara ”bonnläppig”, den är ett uttryck för allt som inte hör hemma i en modern kultur. Anhängarna hyllar den eftersom den är fartfylld och gör livet till en ständig fest. Att yppiga damer med mycket silikon ofta sjunger om sexuella företeelser gör inte kärleken till chalgan mindre.


Farligt
Chalgan kan förvandla dig till en jävla idiot


Ett exempel på känslorna för chalgan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för ännu ett intressant inlägg!Keep up the good work!