onsdag 3 februari 2010

Kandidatutfrågning utan drama

Den nye bulgariske kandidaten till kommissionär med ansvar för Internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering, Kristalina Georgieva, utfrågades igår av Europaparlamentet. Borta var all den dramatik och misstro som fanns mot den tidigare kandidaten, Rumjana Zjeleva. Man kan säga att Georgieva gjorde lika gott intryck som Zjeleva gjorde ett dåligt.

Kring Georgievas person finns inga kontroverser, hon har en gedigen erfarenhet av det område hon är föreslagen att ansvara för, samt inte minst, hon vet hur man både ska imponera och charma parlamentets utfrågare. Inte ens den östeuropaskeptiska gröna gruppen i parlamentet hade särskilt kritiska frågor till henne. Georgieva möttes rent av av rungande applåder vid flera tillfällen.

Nästa vecka kommer Europaparlamentet rösta om Barrosos förslag till ny kommission. Ingen större dramatik är att förvänta då eftersom parlamentet bara kan säga ja eller nej till hela kommissionen, inte enstaka kandidater.

I Bulgarien gladdes många åt att utfrågingen gick så bra, inte minst premiärminister Bojko Borisov som sade att Georgieva gjorde en perfekt presentation i stil GERB. Även president Părvanov gratulerade Georgieva för hennes prestation. Socialistern, inklusive europparlamentarikern Antonija Părvanova (inte släkt med presidenten) som var oppositionens stormtrupp mot Zjeleva, sade sig vara mer än nöjda över Georgieva.

Jag nämnde tidigare att Bojko Borisov aldrig kommer att förlåta främst socialisterna för att ha utsatt honom och hans regering för detta debacle. Än så länge verkar inget konkret ha hänt som någon slags hämnd för detta, men händelsen har i alla fall helt säkert förstärkt Borisovs sätt att bara nämna socialisterna när han talar om tidigare regeringars maktmissbruk, misshushållning med ekonomin och inblandning i korruption.

Inga kommentarer: