onsdag 17 februari 2010

Fiffel på Migrationsverket

Den myndighet som närmast motsvarar det svenska Migrationsmyndigheten heter i Bulgarien Den statliga agenturen för flyktingar Държавната агенция за бежанците, ofta förkortat DAB. Den gör som regel inte så mycket väsen av sig då Bulgarien mottar ungefär tusentalet asylsökanden om året, alltså ungefär vad Sverige mottar på två veckor. Till skillnad mot Sverige så handlägger Bulgariens migrationsverk bara asylsökande, övriga som vill skaffa tillstånd för att bo i Bulgarien får vända sig till Polisen.

TV-kanalen Nova TV visade häromdagen ett reportage om hur denna agentur hade betalat kraftiga överpriser för renovering och utrustning av flyktingboende. I vissa fall hade inte ens beställda varor levererats. Fifflet kan omfatta miljonbelopp.

Detta sätt att en statlig eller kommunal myndighet upphandlar varor och tjänster till överpriser är nog det vanligaste formen av myndighetskorruption vid sidan om rent muttagande. Överskottet som blir i sådana affärer delas sedan mellan cheferna i myndigheterna och säljaren. Inte sällan har köpare och säljare gemensamma intressen i de involverade firmorna. Om det är så i detta fall vet jag inte.

Premiärminister Bojko Borisov har handlat raskt och redan sparkat chefen för agenturen, Svetoslav Mitjev. Denne Mitjev är inte helt obekant för dem som intresserar sig för korruption i Bulgarien. Innan han blev chef för Den statliga agenturen för flyktingar var han iblandat i omfattande bränslesmuggling i staden Ruse vid Donau. Han hade då nära kontakter med personer ur den undre världen som Ilijan Penev, kallad Matsola och Tsetso Gerbera (Tsvetan Stefanov ). Penev var en av höjdarna inom grupperingen SIK som inte finns längre. Tsetso Gerbera blev faktiskt dömd till fyra års fängelse.

Svetoslav Mitjev klarade sig undan, förmodligen tack vare att han hade (och har) en hög position inom Socialistpartiet BSP. Samma solida kontakter gjorde att han fick bli chef för flyktingagenturen där möjligheterna att tappa staten på pengar varit stora – vilket också nu har bevisats. En lite märklig omständighet är att denne Mitjev valde att gå med i Kommunistpartiet BKP i början på 1990, alltså efter demokratireformerna. BKP förvandlades senare samma år till Socialistpartiet BSP. Men tack vare denna opportunism så belönades Mitjev med en parlamentsplats i hela tre mandatperioder.

Bojko Borisov snabba agerande tyder på att han inte var helt överraskad. Förmodligen har någon nära honom läckt uppgifterna till media då det ser bättre ut om Borisov agerar på en signal om korruption än att han först ger sig på en höjdare inom BSP och sedan talar om vad som skett. Spekulationer från min sida men man kan bara ana vad som sker i kulisserna.

Samtidigt så har det även avslöjats att fiffel förekommit inom avdelningen Migration inom polisen, alltså den avdelning som handlägger övriga tillståndsärenden. Chefen där, Stefan Hristov, misstänks ha hjälpt den organiserade brottsligheten att få ut uppehållstillstånd och även medborgarskap i Bulgarien. Jag förmodar att det ofta handlar om ryska och serbiska medborgare som vill få in en permanent fot i EU. Med bulgariskt medborgarskap kan man resa och bosätta sig fritt inom EU. De mer otäcka är att man kan anta att många av dessa är personer som hör hemma i den undre världen eftersom man har varit beredd att betala stora summor för att få illegala tjänster utförda för sig. Dessutom kan man också passa på att få tillståndet i en annan identitet. Det kan vara praktiskt om ordningsmakten har ögonen på en.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad är den sanna orsaken att vissa värstingar döms aldrig t.ex. muthärvan i MIGGAN: jo, allra största katastrofen var inte i hemlandet som jag flydde; tvärtom, HÄR: MIGGANs handläggare FADIME BAKIR TAR BETALT (mutor). Eftersom jag är gömd asylsökande kan inte ens besöka polisen. Vart skulle jag anmäla sådana kriminella anställda?


Mvh.

m.jallow
m.jallow@libia.com