torsdag 4 februari 2010

Ataka gör slag i saken

Ledaren för det bulgariska nationalistiska partiet Ataka, Volen Siderov, blev igår omhändertagen av tysk polis på Frankfurts flygplats efter att ha bråkat på flyget från Sofia. Enligt polisen har en uppenbart berusad Siderov varit stökig under hela flygresan och förutom att inte följa instruktioner även kastat mat och förolämpat och hindrat flygpersonalen. Siderov ska också ha fortsatt med att förolämpa polisen som tog om hand om honom på flygplatsen. Inget utandningsprov kunde dock tas då Siderov visat sitt diplomatpass och släppts. Någon slags utredning sägs nu pågå medan Siderov är i Tyskland. Bulgarisk media har inte kunnat nå honom för en kommentar.

Man skulle kunna se denna händelse som ett utslag för det som bulgarer kallar för prostotija (простотия), som kommer av ordet prost (прост) som betyder enkel, primitiv. Det används nedlåtande om personer som beter sig som obildade drängar på marknaden en lönedag och som saknar varje tanke om hyfs och stil. Men det som fick mig att ta upp denna nyhet var att den bulgariska statstelevisionen BNT inte sade ett knyst om detta. Normalt skulle en sådan händelse vara någon av huvudnyheterna i den ovanligt politikerfixerade statstelevision.

Den stora konkurrentkanalen, den privata BTV, hade som man kunde förvänta sig denna nyhet som ett av de tunga inslagen. Tidningen Dnevnik som hör till en av Atakas stora kritiker har ett flertal artiklar. Min tolkning är att BNT, som i stor utsträckning agerar megafon åt premiärminister Bojko Borisov, inte vågar sig på en negativ rapportering om Siderov, åtminstone inte för ”småskandaler”. Anledningen är att Siderovs Ataka numera agerar stödparti åt Borisovs regering och säger ja och amen till allt Borisov föreslår.

Detta samarbete är förstås inofficiellt och Borisov har inte antytt att hans parti GERB och Ataka har någonting med varandra att göra. Atakas stöd kommer så att säga oombett. Men, eftersom GERB saknar 4 mandat för att få absolut majoritet i parlamentet så är Atakas oreserverade stöd bekvämt för Borisov som nu inte behöver förhandla med något parti för att få igenom sina lagförslag. Atakas motiv för detta skulle kunna vara att i slutändan få fördelar och inflytande som man saknar idag. Dessutom kan man ta åt sig äran för det som blir framgångsrikt vilket kommer att bli viktigt vid nästa val när väljarna synar partiernas CV:n.

Fast jag tycker att utvecklingen är oroväckande eftersom Borisov håller på att bli den starke man som bulgarerna i och för sig letat efter, men som röjer upp i landet till ett alltför högt pris. Man kanske kommer att få bukt med korruption och maktmissbruk men till priset att demokratin skadas, dvs. en lyckad operation men att patienten dör. Att BNT ängsligt sneglar mot Borisovs kanslihus är då ett dåligt tecken.

Ett test på Borisovs attityd till Ataka kanske kommer snart. För några dagar sedan så arresterades en av Atakas kommunfullmäktigeledamöter i staden Samokov, Juri Galev. Han och hans hantlangare hade misshandlat en person i en liftkö och allt hamnade på övervakningskameran. Galev som också är en ökänd gangster som under lång tid undkommit rättvisan genom sina kontakter och hot kanske äntligen hamnar bakom det galler han så länge borde varit bakom. Ataka har i och för sig distanserat sig från honom nu, men man kan undra varför det sker nu. Galevs kriminella bravader har ju varit kända länge.

Nu är det i praktiken upp till Borisov att se till att rättsprocessen dras till sitt slut och att även de poliser som hjälpt Galev också straffas. Utan påtryckningar från Sofia kommer lokala domare inte våga eller vilja fälla Galev och hans folk. Borisov och inrikesminister Tsvetan Tsvetanov säger att de kommer att agera hårt och bestämt. Jag hoppas att även omvärlden tittar.

2 kommentarer:

Kalle sa...

Intressant det här med fyllebråk på Frankfurts flygplats. (Eller på väg dit.) Det var ju där Ukrainas inrikesminister (polishef) hamnade i bråk med den lokala polisen. Han hade väl glömt att han inte var högsta chef där. (Ukrainsk politik - storm i ett vodkaglas)

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Jo, även Siderov verkar ha glömt bort att han inte längre var omgiven av sitt entourage. Det intressanta är att han ryktesvis sägs vara i Tyskland av medicinska skäl. Kanske hans alkoholintag berodde på stress över vad som väntade honom i Tyskland.

Men som sagt, det mer intressanta är hur det hela rapporterades, eller snarare inte rapporterades. BNT har sin vana troget åter tyvärr blivit det styrande partiets pr-kanal (till viss del åtminstone). Atakas och GERBS:s informella samarbete oroar åtminstone mig.

Borisovs ovilja att involvera andra partier i beslutsprocesserna kan aldrig vara bra i längden. En ny Zjelevahistoria väntar säkert om hörnet i hans jakt på resultat, eller åtminstone jakt på bevis på hans handlingskraft.