tisdag 16 februari 2010

Ogiltigförklarade valresultat

De bulgariska valen har mer som regel än som undantag präglats av konstigheter som har fått många att lyfta på ögonbrynen. Mest känt är fenomenet röstköp där folk får betalt för att rösta på ett visst parti. Andra företeelser är när partier påverkar främst lågutbildade från landets minoriteter att rösta på ett visst sätt. Alltså att ens röst egentligen är en lojalitetsförklaring till de politiker som företräder dessa minoriteter.

Mycket ifrågasatt var vid förra årets val sättet som röstande skett bland bulgarer i utlandet, främst i Turkiet. I Turkiet bor ett stort antal bulgarienturkar som traditionellt röstar på partiet DPS, alltså det parti som i första hand representerar bulgarienturkarna.. Det som verkar ha skett är att många av dessa röstande bulgarienturkar har kunnat rösta flera gånger, alternativt inte ens bott där. Detta har underlättats genom att diplomatiskt personal och andra som har bemannat vallokaler i Turkiet tillsatts av just DPS. Eftersom DPS ingått i de två senaste regeringarna har partiet kunnat påverka utnämningar av diplomatisk personal och andra som arbetar vid de bulgariska representationerna i utlandet.

Nu har Konstitutionsdomstolen i Bulgarien ogiltigtförklarat valen vid 23 vallokaler i Turkiet på grund av just dessa oegentligheter. En direkt konsekvens av detta är att DPS förlorar ett mandat i parlamentet och premiärminister Bojko Borisovs parti GERB vinner ett. GERB är nu tre mandat från att ha absolut majoritet i parlamentet.DPS har naturligtvis reagerat starkt och anser att beslutet inte bara är olagligt, utan grundlagsvidrigt. DPS tänker överklaga beslutet samt även stämma Bulgarien vid Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg..

Det har funnits starka indicier på att valen i främst Turkiet manipulerats varför det inte är helt självklart att DPS vill att frågan hålls i rampljuset genom att driva den vidare genom rättsapparaten. Det kan slå tillbaka genom att ännu fler röstningar vid vallokaler utreds. Om DPS skulle få rätt i sitt överklagande så kan ju Borisov hota med omval.Som det ser ut nu skulle just bara GERB kunna vinna på detta.

Borisovs syfte med detta är nog inte i första hand att vinna ytterligare en plats i parlamentet eftersom han har mer än tillräckligt stöd från Ataka, Den blå koalitionen (ännu så länge i alla fall) samt från ett antal oberoende parlamentsledamöter. Man ska nog mer se detta som en kamp mellan GERB och DPS. Borisov vill få DPS på defensiven så att bl.a. partiets skyddande ”paraply” lyfts från viktiga figurer inom Bulgariens grå ekonomi. DPS har idag ett inflytande inom politik och ekonomi som är vida mer omfattande än deras valresultat – kring 10 % normalt – pekar på. Det är detta inflytande som Borisov vill rulla tillbaka.

Inga kommentarer: