måndag 22 februari 2010

Chalga

BBC tog häromdagen en närmare titt på fenomenet chalga* i sin serie Close-Up. Jag har skrivit om denna musik tidigare. Som en snabbrepetition så kan jag säga att Chalga är en musikform som är starkt influerad av traditionell folkmusik vad det gäller rytmer och harmoni. Soundet är annars helt modernt, ofta med det senaste inom musikteknologi. Resultatet är en intensiv musik som i våra öron låter rätt exotisk.

Chalga är en musikform som rör upp känslorna i Bulgarien. Många gillar den då chalga är en fartfylld partymusik som gör vardag som helg till fest. Budskapet, i den mån det finns ett budskap, är att älska intensivt, bli rik samt att hata någons svek lika intensivt. Det handlar om att leva livet vilket kan sammanfattas i textraden Det finns inget vill inte, inget låt bli (Няма не искам, няма недей Njama ne iskam, njama nedej)**.

De flesta välkända artister är kvinnor som ofta är kända bara med sina förnamn typ Gergana, Anelia, Preslava, och Desi Slava. I imagen ligger också att ha yppiga former, helst förstärkta med silikon, ett hår som är antingen kolsvart eller superblont samt minimalt med kläder som är så tajta att de verkar målade på kroppen.


Desi Slava

Artisterna är sällan romer vilket många utlänningar tror. En av de mest kända manliga chalgastjärnorna, Azis, är dock av romsk härkomst. Denne Azis är homosexuell och som gärna framställer sig som transvestit är en märklig figur som verkar osannolik i det maskulina Bulgarien. Förutom att ha blivit rik som ett troll på sin musik så har han även en egen teveshow.


Azis

Chalgan rör även upp känslorna hos all dem som avskyr den. För de är många i Bulgarien. För dem så är chalgan soundtracket till allt som är dåligt i Bulgarien: kulturbrist (i betydelse brist på uppfostran), ytlighet och omoral. Det är även de obildades musik. Ingen i Bulgarien är förvånad över att chalgan också är den organiserade brottslighetens musik.

Chalga är alltså ingen musik man gillar så där lite grand, eller bara inte tycker om. Chalga antingen hatas eller älskas intensivt.


* Chalga (чалга) borde egentligen skrivas tjalga på svenska om man ska följa transkriberingesreglerna, men formen chalga har blivit så etablerad att det får förbli så.

** Njama ne iskam som sången heter framförs av Slavi Trifonov och kuku bend. Slavi Trifonov är nog den mest framgångsrika chalgaartisten även om han själv inte skulle gilla att bli kallad så. Han är Bulgariens mest kände och framgångsrike talkshowsvärd och verkar nog enligt mig vara helt övertygad om sin egen storhet. Då passar inte chalgans koppling till det vi ibland kallar "white trash" in.

Inga kommentarer: