Reaktionerna har varit många på nyheten att de så kallade Galevibröderna släppts ur häkte på grund av att de har immunitet som kandidater i parlamentsvalet. Ropen har varit många på en ändring av lagen måste ske så att liknande sutuationer inte ska kunna uppstå. Fast liknande fall finns redan och någon lagändring är inte möjlig då parlamentet redan upplösts inför valen.
Fast likt den del andra kommentatoter som Deutsche Welles Jasen Bojadzjiev så har jag åsikten att ilskan över fenomenet riktas åt fel håll. Problemet ligger egentligen inte i själva vallagarna, utan hur lagar och rättsväsen brukas och missbrukas i Bulgarien. Att personer under åtal kan få immunitet är egentligen ett mindre problem jämfört med hur lagar och domstolsväsen för övrigt har använts för politiska syften.
Fenomenet med röstköp har funnits ända sedan de första fria valen såg dagens ljus i början på nittiotalet. Frågan är om det nu inte är mer omfattande än någonsin. Organisationen Öppenhet utan gränser har rapporterade att i EU-valet nyligen så uppskattar de att nästan en halv miljon av rösterna var resultat av röstköp eller på annat sätt utnyttjande av människor i utsatt läge för att rösta på ett bestämt parti.
Ilskan borde vändas mot faktumet att en domstolsprocess kan pågå i åratal utan att ett avgörande kommer. Dessa förmodade kriminella som nu får immunitet borde väl snarare dömas till fängelse om de nu är kriminella istället för att föra en tillvaro år efter år som åtalade men icke dömda. Fast det är klart en dom behöver inte vara ett problem för den som är kriminell. Man kan nämligen också fråga sig hur det kan komma sig att personer som döms på solid bevisföring i Frankrike, släpps som oskyldiga i Bulgarien.
Problemet är helt enkelt att många i Bulgarien har ständig immunitet gentemot rättvisan. Nu oroas det politiska etablissemanget över den negativa PR som den så kallade ”Galevizatsijan” kan orsaka och hoppas att väljarna ska ta sitt förnuft till fånga och rösta bort brottslingar från politiken. Däremot har samma elit inte oroats i många år över att personer som bröderna Galevi fått verka inte bara som kriminella, utan också som ”upphovsmän” bakom lokala politiker som sedan bevakar brödernas intressen.
För några år sedan vågade folk i kommunen Dupnitsa fortfarande ge offentlighet för sin oro över hur bröderna Galevi korrumperade kommunen med sin kriminella verksamhet. Detta föranledde inrikesministern att personligen åka dit för att kontrollera i hela 30 minuter om detta stämde. Naturligtvis var hans slutsats att det nog inte förekom någon organiserad kriminalitet där.
Det visade sig senare att denne minister till och med haft ett möte på tu man hand med bröderna för att diskutera politiska angelägenheter. En anna person, en parlamentsledamot, som nu är nummer ett på Socialistpartiet BSP:s lista i regionen, deltog tidigare i firandet av ettårsdagen av borgmästaren i Dupnitsas tillträde till posten. Denna borgmästare är helt och hållet bröderna Galevis man, vilket inte är någon hemlighet. Han var ju en av personerna i välkomstkommittén när Galevibröderna släpptes ur häktet nyligen.
Så, jag kan bara hålla med Jasen Bojadzjiev närhan säger att
”I slutändan så är inte problemet huruvida staten lyckas eller misslyckats med att bevisa och döma bröderna och liknande grupperingar som riktat in sig på en politisk karriär. Problemet är att de är skapade av staten. I en stat som dagens Bulgarien så skulle en plats i parlamentet för bröderna Galevi faktiskt passa dem alldeles förträffligt."
lördag 27 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Jag råkar befinna mig i Bulgarien just nu, vilket innebär bland annat att jag utsätts för valreklam i radion. Inte för att jag förstår så mycket men i en spot låt det som om man speciellt påpekade att det är strängeligen förbjudet att sälja och köpa röster. Det måste väl finnas någon anledning till att detta måste påpekas.
Annan stark upplevelse: gick över gatan från hotellet för att ta en titt på en liten bensinstation. Där går det bra att köpa inte bara starköl, utan också vodka. Ölburkarna var längst bak i ett kylskåp, medan brännvinsflaskorna stod i en hylla närmast dörren.
En skylt som kan vara av intresse för slavister stod intill bensinstationen:
http://www.ipernity.com/doc/kallekn/5250095
I Sozopol är det trevligt! Jag förstår att du är på semester, men om du hade tid och möjlighet att följa debatten här i Bulgarien inför valet på söndag så skulle du inte ha trakigt en sekund. Å ena sidan slås man av den professionalism och informationsöverflöd som finns i media; å andra sidan så är en del argument och debattgrepp som hämtade ur sandlådan. Här är det fullt med skamgrepp och konfliktsökande i valkampanjerna så man häpnar. Det är väl det som fascierar med det tidigare Öst: kontrasterna mellan nytt och gammalt, eller snarare kulturkrocken som uppstår när gamla vanor och föreställningar möter den nya tiden.
Nytt för detta år är att alla valaffischer och reklaminslag i teve och radio måste avslutas med frasen att köpandet och säljandet av röster är ett brott. Det känns mest som ett kraftfullt slag i luften. Högre valdeltagande och reella alternativ i politiken skulle nog göra mer för demokratin.
Jag skulle verkligen vilja bevaka detta mycket mer, men det gäller att ha tid. Sedan så tror jag nog intresset för bulgarisk politik och samhälle är mycket lågt i Sverige. Ryssland däremot tycks ju engagera.
Som varje svensk (finländare?) så förstår jag att alkoholen tilldrar sig ett visst intresse. Att starksprit även finns på bensinmackarna förekommer dock på de flesta bensinstationer i östra Europa. Försäljningen tycks dock gå trögt då det dels är ganska dyrt, dels finns det gott om affärer med generösa öppettider i Bulgarien där drycker säljs betydligt billigare. Fast syftet är ju inte att folk ska kröka när de kör bil, utan att de ska kunna göra panikköp på väg till någon fest, middag eller vad det nu kan vara. Men visst är det fascinerande med att alkohol är en av de dominerande varorna på bensinstationerna. Blotta tanken på detta är ju näst intill straffbar i Sverige.
Förmodligen har du redan tagit reda på detta, men några snabbtips för rysktalande i Bulgarien kan jag ju ge ändå. Ъ är en vokal i bulgariskan, ungefär mellan U och Ö. Щ är lika med ШТ. Akanje enligt rysk modell finns inte även om obetonade vokaler ofta reduceras något. Bulgariska har ett ”hårdare” uttal än ryskan så undvik att göra konsonanter mjuka före -E.
Kom gärna med frågor om du (eller annan läsare) har några!
Jo, intresset för bulgarisk politik är helt obefintligt i Sverige. Men jag undrar vilken betydelse Ataka kan ha, de har massor av annonser och minst två kontor i Sozopol. Pratade med en taxichaufför som talade hyfsad ryska, han menade att många nog kommer att rösta på Ataka, eftersom folk är besvikna på vad andra politiker åstadkommit. Frågade inte, men det lät lite som om han själv hade kunnat tänka sig att rösta på dem.
Den här artikeln i dagens Trud var lite intressant speciellt att man redovisar siffrorna separat för olika etniska grupper: romer är mest benägna att sälja sina röster, och även turkarna är mer benägna att göra så än äkta bulgarer.
Finns det någon speciell anledning till att man fäster så mycket uppmärksamhet på röstköp just i år? Är det ett stort problem?
Din fråga om röstköp fick mig att skriva en post där jag lite osammanhängande försöker förklara fenomenet.
Vad gäller Ataka så fnns det också mycket att säga. Den taxichaufför du stötte på var förmodligen en typisk representant för Atakas kärnväljare: en lågutbildad något äldre man.
Ataka har under de senaste åren lyckats bygga upp en rikstäckande organisation vilket säkert är en viktig förklaring till att partiet hänger kvar. Missnöjespartier brukar ju annars försvinna efter sina stora "genombrott". Mycket tyder på att Ataka kommer att få ungefär samma resultat som i förra parlamentsvalet, kring 10 %. De flesta studier visar att Ataka inte kommer att överraska i valet då det så att säga nått sin potential.
Övriga partier har sagt att de inte kan tänka sig att ingå i en koalition där Ataka ingår.
Ataka har nu avverkat en fyraårperiod i parlamentet och i princip inte åstadkommit någonting. Däremot har ett antal skandaler producerats och flera ledamöter bröt med partiet och blev oberoende. Det gör att Atakas möjlighter att locka nya missnöjesröstande får betecknas som små. Man har definitivt ett trovärdighetsproblem.
Skicka en kommentar