tisdag 23 juni 2009

Blandad kompott

Värmen avbröts i natt här i Varna av några häftiga åskoväder av ett slag vi sällan har i Sverige. Nu är det soligt och varmt igen som om nattens dramatik aldrig ägt rum. Fast man får se upp: det är utlovat ytterligare några dagars hög risk för regn och åska innan den riktiga hetta ska komma.

Som vanligt domineras nyhetsflödet här av valkampnjer och kris. Politikern har nu börjat prata kris äntligen men konkreta idéer om vad som ska göras finns inte. Att inte vilja prata kris i valkampanjandet kan man ju förstå. Då är det positiva idéer och löften som gäller. Socialisterna, BSP, har anpassat sin kampanj något efter krisen och framhäver att man är den enda stabila politiska kraften i Bulgarien. Fast trovärdigheten är det lite si och så med eftersom krisinsikten kom i elfte timmen samt att man säger att man ska både höja minimilöner och pensioner samtidigt som man ska bekämpa krisen. Den handlingsplanen skulle man vilja se.

Som jag skrivit tidigare så går turistsäsongen i väntans tider fortfarande. Det är fortfarande för tidigt att säga om den kommer att bli en besvikelse eller om man landar ungefär på förra årets resultat. Rösterna och analyserna är många: en del väldigt negativa, andra försiktigt positiva.Men det lutar nog åt att intäkterna blir mindre i år än förra året, även om antalet turister skulle bli som förra året. Anledningen är att branschen håller igen prisökningarna för att inte avskräcka turister från att komma.

En dyster prognos ges av det bulgariska Institutet för turismanalys. Enligt dem så riskerar upp till 300 hotell att få banker som ägare innan årets slut. Anledningen är att krisen och den osäkra turistsäsongen gör att många hotellägare har svårt att betala amorteringarna på lånen de tagit för att bygga och driva sina hotell.

Kombinationen kris och överutbud gör att banker i så fall får finna sig i att driva dessa hotell då köpare saknas.Det finns en viss oro att det så småningom kommer att finnas områden med förfallna och öde hotell och restauranger; en slags spökstäder i områdena kring de överlevande turistorterna. Det låter kanske lite dramatiskt och förmodligen och förmodligenett sätt att uppmärksamma staten att åtgärder behövs, men, om inte turismen tar fart så är ingenting omöjligt.

Prisbilden på Svartahavskusten tycks vara väldigt skiftande. Jag har haft få möjligheter att kontrollera själv, men det rapporteras än om låga priser i ett försök att locka kunder, än om höga priser som om krisen var någon annanstans. Jag får uppfattningen att det är lägre priser i Sunny Beach än i Golden Sands. I Golden Sands kostar nu ett parasoll och schäslong 7 + 7 leva, alltså 14 leva totalt vilket är knappt 80 kronor. Som väntat anser det flesta turister att det är vansinne och stannar vid hotellpoolen istället. Där har man dessutom tillgång till allt enligt all-inclusive. Vill man bara bada i havet behövs ju inget parasoll.

Ett ökat intresse för camping har också noterats, förmodligen också som en konsekvens av krisen. Bulgarien har ett flertal campingar vid Svartahavskusten där man också relativt billigt kan hyra enkla stugor, bungalows, om man inte vill släpa på tält eller husvagn. Priserna varierar, men räkna med 100-150 kr per dag för husbil/husvagn, något mer för en bungalow. Förutom att camping är ett billigare alternativ så har många föredragit detta eftersom campingarna ligger alldeles vid havet samt varit lugnare än många turistorter. Hittils har de dock mest utnyttjats av bulgarer och en del rumäner samt en och annan mer långväga ifrån turist med husbil.

Avslutningsvis kan jag nämna att fastighetsmarkanden fortfarande inte återhämtat sig. Många av de britter som köpt hus eller lägenhet här håller nu på att sälja av dem då man dels har svårt att hålla sig med dubbelt boende, dels att det visat sig vara mycket svårt att hyra ut fastigheterna i andra hand. Många britter har ju köpt fastigheter här för att kunna göra sig en hacka antingen på värdestegringen eller på att hyra ut till turister. Men en stagnerad fastighetsmarknad och uteblivna turister som själva planerar sin resa har satt sina käppar i hjulet.

Fast en postiv nyhet finns på den ansträngda fastighetsmarknaden. Ryssarna börjar nu återkomma som spekulanter på fastigheter. Anledningen är att krisen som även drabbat Ryssland hårt gör att många ryssar med pengar över väljer att investera dem i fastigheter. Dessa uppfattas som ett mer tryggt och stabilt sparande i svåra tider. Dessutom är ju Bulgarien nu fullt av fastigheter som säljs till bra priser. En bonus är att Bulgarien som EU-land anses som stabilt. I Ryssland är makten och ekonomin mer nyckfull.

Det går att få ett hus vid havet för under en miljon kronor numera om man inte vill ha det allra mest exklusiva lägena. Många föredrar dock lägenheter eftersom de är enklare att sköta samt mindre byråkratiska att köpa.

Inga kommentarer: