onsdag 17 juni 2009

Blandad uppdatering

Nu är jag på plats i Bulgarien efter ännu en biltur genom Europa. Om resan finns det inte så mycket att säga; det var mycket trafik som vanligt och i Rumänien hade man mer bråttom än någonsin på vägarna liksom i Bulgarien. Det kan vara lite irriterande med tail-gating* på serpentinvägarna över Karpaterna.

En sak var mer iögonfallande än tidigare: den rumänska sidan av Donaubron mellan Giurgiu och Ruse var i än bedrövligare skick än tidigare. Man förväntar sig inte att en av huvudvägarna in i landet är i sämre skick än en sämre byväg. Om inget görs så kommer det snart att krävas fyrhjusldrift och hög markfrigång för att ta sig fram där. Den bulgariska sidan är åtminstone i presentabelt skick även om det finns utrymme för förbättringar. Vägen från bron genom Ruse håller man fortfarande på att reparera och trots flera års arbete verkar man ha långt kvar.

Eftersom vädret är genomuselt i Sverige så kan jag ju passsa på att nämna att här är det varmt, ja rent av mycket varm. Vid kusten håller det sig strax under trettio grader, men inåt landet är det upp till 37 grader varm. Än så länge är nätterna svala vilket bara är skönt men om några veckor är det nog slut med det. Då får man räkna med en sådär 24 grader även mitt i natten. Min kommentar är att det är skönt med egen balkong och iskall öl.

Just nu är vattentemperaturen här i Varna kring 22 grader. Längre söderut är den upp till 24 grader. Normal vattentemperatur i juli och augusti är 26 grader så där är vi snart.

Förutsättningarna för en god turismsäsong finns, åtminstone vädermässigt. Däremot så är det fortfarande oklart hur krisen kommer att påverka säsongen. Vissa saker har man redan märkt av, men det får jag återkomma till i en separat bloggpost.

För övrigt så domieras media av valupptakten till parlamentsvalen den 5 juli. Förhoppningsvis hinner jag skriva något om detta då det inte saknas intressanta företeelser som att kriminella ställer upp i valet för att få immunitet, eller att röstköpandet når nya höjder. Dessutom har krisen nått Bulgarien vilket alla känner av eller åtminstone inser förutom politikereliten.


* Tail-gator – en bilist som ligger så nära han kan bakom dig.

3 kommentarer:

mor sa...

Jag åker alltid igenom Serbien! Åk du oxå! Det är mycket trevligare och det är bra vägar!

Anonym sa...

Rumenien-aldrig!

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Så illa är det inte. Det är bara vid gränskontrollen vid bron som man tror att det nyss varit krig.