onsdag 24 juni 2009

600 svalor gör nog en sommar

I min rapportering från Bulgarien så hamnar fokus kanske väl ofta på negativa saker, men naturligtvis finns det mycket intressanta, positiva saker. Men det är ju som det brukar i nyhetsrapporteringen; hälsan tiger still.

I staden Plovdiv har man på rekordtid byggt en ny terminal till flygplatsen. Den kommer att öppnas officiellt den första juli. Men en viss ändring i planerna har fått göras på grund av en oväntad händelse. Taket kommer nämligen att färdigställas helt först i höst. Anledningen är att 600 svalor har byggt sina bon under det nybyggda taket. Man kommer nu invänta att svalorna lämnat sina bon och flyttat söderut.

Att man agerar så förvånar mig inte. Det finns en attityd av ”leva och låta leva” hos bulgarer vilket gör att man accepterar naturens nycker på ett sätt som är svårt att föreställa sig i det nästan kliniskt ordnade Sverige. Beslutet att låta svalorna häcka kvar togs av flygplatsledningen utan att den minsta kändis kampanjat i media.

Många bulgarer är hängivna naturälskare vilket är en anledning till att det i Bulgarien finns mer än dussinet stora natur- och nationalparker. Till skillnad mot Sverige undviker bulgarerna att låta den sociala ingenjörskonsten att också inbegripa naturens invånare. I Bulgarien kan du röra dig fritt i naturen ungefär som i allemansrättens Sverige.

1 kommentar:

Kalle Kniivilä sa...

Det är massor av svalor här utanför Sozopol också. Två fågelbon på vår balkong. Mysigt, fast lite jobbigt med allt fågelbajs på bordet, fick städa upp själv när vi flyttade in. Sammanlagt är det säkert hundra fågelbon på olika stället på hotellväggarna.

http://www.ipernity.com/doc/kallekn/5267094