onsdag 24 juni 2009

Brudrea

Nu har krisen nått även den romska brudmarknaden. Romerna har i Bulgarien bevarat mycket av sina traditionern, på gott och ont enligt mig. Inte alla romer är heller fattiga även om mångalever så att säga utanför samhället. En egenhet som finns är de så kallade brudmarknaderna. Där säljs de vackraste och mest eftertraktade giftasmogna kvinnorna till högstbjudande. Nu är ofta dessa brudköp redan arrangerade i förväg, men traditionen att offentligöra detta och visa upp brudparet på stora romska sammankomster är fortfarande vanligt.

Nu har krisen uppenbarligen även nått detta ”marknadssegement” då brudpriserna halverats de senaste tre månaderna rapporterar Standart som fått uppgifterna från den Romska föreningen i Burgas. En brud från de rikasket släkterna bland Kaldarashi går nu för mellan 2 till 5 tusen leva (11.000 till 27.000 kronor).

En brud tillhörande de trakiska Kalajdzijerna kostar nu cirka tretusen leva (16.000 kr). Dyrast är giftasmogna kvinnor från Burgusdzjierna som ligger kring femtusen leva (27.000 kr). Man får komma ihåg att till dessa pengar tillkommer även gåvor i form av guld, presenter och eget hus.

Slutligen kan meddelas att om en brud rymmer för att undvika att giftas bort så får familken böta tvåtusen leva (11.000 kr). Detta enligt de romska råd, meshere, som fungerar som en slags domstol.

Inga kommentarer: