söndag 24 maj 2009

Bulgarien fortsatt billigt, men...

X-change har nyligen publicerat en ny lista över prisläget i olika länder. Enligt den är Bulgarien fortfarande en billig destination och hamnar på 18:e plats. Prisnivån är enligt detta index 72,6; Sverige är då index = 100, dvs. det är 27,4 % billigare i Bulgarien jämfört med Sverige.

Även om det är fortsatt lågpris så innebär detta nya index i alla fall ett fall från förra årets 5:e plats. Mer överraskande är att Bulgarien inte längre är Europas billigaste turistland, utan har nu blivit passerat av såväl Polen som Ungern. Fast anledningen är förmodligen enkel. Bulgariens valuta, levan, är kopplad till euron vilket har inneburit att när den svenska kronan föll gentemot euron så har kronan även tappat motsvarande mot levan.

En lev kostade förra sommaren omkring 4,75 kr på Forex. Nu får man betala kring 5,60 kr vilket är en fördyring på ca 15 %. Det innebär att även om det är samma priser i år som förra året i Bulgarien så har det blivit 10-15 % dyrare för oss svenskar.

Polen och Ungerns valutor är inte kopplade till euron varför även de har tappat i värde gentemot euron. Det gör att priserna i år är ungefär som förra året till glädje för oss. En annan konsekvens av valutaförändringar är att det blivit billigare i Sverige för turister som har valutor som varit mer stabila.

1 kommentar:

Anonym sa...

Var 1 månad i Bulgarien under 2008, handla i början och i slutet på månaden, den prisökningen som skedde kändes inte bra, allt i butiken öka med 10% men inga löner ökades.

Visst har det fortsatt på samma vis.

Svenska kronan kommer och falla igen till sommaren. Räkna med 6kr drygt för en lev.