torsdag 21 oktober 2010

Blondinfestival

Idag började Blondinernas kongress i Sofia. Rubriken för evenemanget är Satsa på kvinnorna under krisen. Mottot man håller sig med kanske går emot våra fördomar om blondiner – Förnuftet ska rädda världen (Intelligensen heter det i den engelska översättningen). Arrangörer är Den internationella föreningen för blondiner, en förening hemmahörande i Bulgarien.

Det är lite oklart vad syftet är med kongressen även om det anges att man vill öka medvetenheten om kvinnors ställning i det ekonomiska, sociala och politiska livet. Det kan ju betyda vad som helst. Det finns dock en imponerande lista av diskussionsämnen som ska hinnas med på fredag eftermiddag. Syftet är nog snarare att träffas och ha kul samtidigt som någon tjänar mycket pengar då en imponerande samling sponsorer finns. Mediauppmärksamhet lär ju inte saknas.

Som kulmen på kongressen kommer nu på lördag en blondinparad att hållas genom Sofia. Man räknar med deltagare från upp till 20 länder. Obligatorisk klädsel är rosa topp, vita jeans eller vit skjorta. Det rekommenderas också rosa accessoarer. Det kommer även att ske ett rekordförsök i grenen Mest blondiner på ett ställe. Det är inte känt om det finns deltagare från Sverige. Jag kan notera att ett liknande evenemang vore helt omöjligt i Sverige, oavsett hur frivillig deltagandet är. Detta knyter an till den postning jag hade om att i Bulgarien kan man inte tala om fenomenet politiskt korrekt. Huruvida det är bra eller dåligt ligger nog i betraktarens ögon.

2 kommentarer:

Daniel sa...

Bra blogg ! Du skrev i ett tidigare inlägg om den Bulgariska polisen att den består av 60000 man. Väldigt mycket och det måste väl bli ganska dyrt att hålla den under armen ? Vad tjänar en polis ? Misstänker att det rör sig en del korruption inom kåren ? Förra året när jag var ute på natten i Golden Sands såg jag ett par poliser som stod vid en gata. På gatan var det både prostitution och folk som sålde narkotika. Polisen var inte direkt intresserad av att ingripa. Plisen i Golden Sands verkar var mer intresserad av att skaka hand med hotell och krogägarna !

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Nu har jag inte något underlag vid min hand, men det är själva inrikesministeriet som har 60.000 anställda, inte alla är poliser men de flesta. Enligt Eurostat går det 615 poliser på 100.000 invånare i Bulgarien vilket ger ungefär 46.00o poliser. Det är dock svårt att få en heltäckande bild av polisen i Bulgarien. Bakgrunden är att allt som har med säkerhet att göra har varit statshemligheter. Det är först på senare tid som detta släppt något. Även polisernas löner har varit föremål för sekretess (för att du inte via budgetens hjälp ska kunna få en uppfattning av bemanningen). Jag kan inte hitta någon aktuell uppgift, men polisern får ungefär samma lön som de flesta statstjänstemän, dvs ungefär 3000-4000 kr/mån.

Korruption inom poliskåren är ett stort problem Mycket har gjorts de senaste åren för att få bukt med detta, men jag misstänker att lite har skett i praktiken. Det är ganska ett riskfritt sätt tjäna mycket pengar varför det är svårt att få bort korruptionen.

Polisarbetet i turistorterna är lite speciellt. Min uppfattning är att man har väldigt hög tolerans i t.ex. Sunny Beach, Golden Sands m.m. Så länge den allmäna ordningen inte störs så gör polisen inte särskilt mycket. Med tanke på den senaste tidens lagar som ska begränsa undomars rörelsefrihet, alkoholkonsumtion och rökning så skulle man kunna tro att polisen har fullt upp i turistorterna. Sanningen är dock att man inte bryr sig. Det handlar ju om tillfälliga besökare, turister. Dessutom spenderar dessa mindeåriga och andra väldigt mycket pengar på barer och restuaranger. Likt här i Sverige så vill alla vara kompis med krögaren. Bulgarien är inget undantag där poliserna är mer noga med att ha goda relationer med krögarna än att upprätthålla lagen. En "liten" ersättning kan ju tänkas utgå för denna omsorg också.