tisdag 23 november 2010

Rivstart

Det var ett tag sedan sista blogginlägget, men det har inte berott på ett händelselöst Bulgarien. Den sista tidens snackis är att det nu ska tas krafttag mot all den illegala byggnation som finns i landet.

Mängder av byggnader, framför allt bostadshus men även t.ex. hotell, har byggts utan bygglov och andra tillstånd. Enligt ministern för regional utveckling, Rosen Plevneliev, har man hittills identifierat 1600 illegala byggnader i landet. Av dem har 300 ärenden redan avgjorts i domstol och väntar rivning.

Mest uppmärksamhet väckte ”upptäckten” i början av oktober av en hel illegal by, Ivajlovgrad, i södra Bulgarien. Byn fick snabbt namnet Den glada byn. Kring dammen Ivajlovgrad har hundratalet hus byggts helt utan bygglov och på statlig mark. Byn kallas också för Tullbyn eftersom som grädde på moset visade det sig att många av ”nybyggarna” var tulltjänstemän, varav en en högre chef inom tullväsendet. Dessutom har kommunal infrastruktur byggts trots att de flesta av husen inte existerar i några register. Extra pikant är att vägen fram till den illegala byn tycks ha reparerats med EU-medel.

Den senaste veckan har däremot Nessebǎr vid Svartahavskusten varit i blickfånget. Där har man med våld försökt att riva en del av alla de illegala byggnader och tillbyggnader som finns. Denna olagliga exploatering av staden hotar att få staden avförd från UNESCO:s lista över världsarv. Hittills har dock inget rivningsarbete blivit av på grund av det våldsamma motståndet från husägarna.

Allt detta är ännu ett tecken på den omfattande korruption och nonchalering av lagar och regler som finns i Bulgarien. Är du mäktig eller rik så kan du göra lite som du vill. Premiärminister Bojko Borisov har gått ut hårt och öppet utmanat de personer och institutioner som låtit detta pågå. Frågan är dock om han kommer att lyckas. De 1600 byggnader som nämns är antagligen bara toppen på ett isberg. Att personer med makt och pengar gör lite som de vill har plågat Bulgarien länge. Fenomenet fanns redan på kommunisttiden, men eskalerade efter kommunismens fall och uppkomsten av nya möjligheter.

Saken försvåras av att många illegala byggnationer har legaliserats i efterhand. Dessa procedurer är också ett av korruptionens många ansikten där tjänstemän och andra ansvariga mot ersättning utfärdar nödvändiga dokument. Denna legalisering har nu satt fart då många husägare hellre betalar dyra mutor än förlorar sin egendom.

Det kanske mest kända exemplet på legalisering av byggfusk och illegalt byggande är hotellet Dune i Golden Sands. Det har ett av turistortens mest exklusiva lägen då det byggts på själva strandremsan. Problemet är bara att havsstranden är statlig egendom där ett generellt byggförbud råder. Ägarna till hotellet har framgångsrikt motstått statens försök att riva det eftersom de överklagat alla beslut om rivning och vunnit i alla instanser. Ännu ett av korruptionens ansikten. Hotellet kommer nog att få stå kvar då staten inte längre kan göra anspråk på sin egen mark. Att hotellet har mäktiga vänner förstår man då dess ursprungliga ägare och byggherre var den ökände Georgi Iliev, en av de allra största bossarna i den bulgariska undre världen. Han mördades den 25 augusti 2005 i en annan turistort, Golden Sands.

Min uppfattning är att Borisov inte kommer att lyckas med detta. Motståndet är för starkt och med för många förgreningar inom politiken och rättsväsendet. Förmodligen kommer en del hus byggda på felaktig grund och som saknar "starka" ägare att under mycket buller och bång rivas inför tevekamerorna. Övriga låter man vara men hoppas att situationen åtminstone lett till att de som kan skaffar nödvändig dokumentation för sina fastigheter och att det blir svårare i framtiden att byggfuska.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant läsning! Tråkigt att det fungerar så illa.

/H