lördag 16 oktober 2010

Pensionsreformer

I likhet med många andra EU-länder behöver Bulgariens ekonomi reformeras. Detta har dock knappast skett. Anledningarna är många men största orsak är premiärminister Bojko Borisovs ovilja att ta impopulära beslut. Istället för att effektivisera och stimulera ekonomin så har man istället mest ägnat sig åt att vänta ut den aktuella finanskrisen.

Ekonomin har den senaste tiden blivit bättre i Bulgarien, men det beror mer på att det generellt sett går bättre för de flesta länder i världen. Exporten ökar nu igen även om själva industriproduktionen ligger 20 % under nivån innan krisen. Om ekonomin i världen skulle svikta igen så står Bulgarien dåligt rustad.

En av de områden som regeringen måste ta tag i är pensionssystemet. Men likt andra länder som står inför tuffa reformer så förekommer även i Bulgarien protester och demonstrationer. På senaste tiden har framför allt fackförbunden varit ute på gatorna i Sofia och demonstrerat mot att det antal arbetade år som krävs för full pension ska öka.

Reformer inom pensionssystemet är oundvikligt då dagens system mest liknar ett pyramidspel och som snart riskerar att krascha eftersom Bulgarien får en allt äldre befolkning på grund av mycket låga födelsetal, låg invandring samt utvandring. Dessutom så är pensionsåldern i Bulgarien bland de lägsta inom EU med 63 för män och 60 för kvinnor. I praktiken är pensionsåldern ännu lägre. Av följande graf grundad på statistik från Bulgariens motsvarighet till SCB så framgår att snittåldern för pensionering är 56 år. Orsaken är bland annat att anställda inom yrkesgrupper som polis, militär, säkerhetstjänster m.m. kan pensioneras efter 25 år. Om detta kan reformeras återstår dock att se då dessa yrkesgrupper ofta kramas av politiker och fackförbund.


Det kanske är "tur" att Bulgariens hälsosystem befinner sig i stora svårigheter då en ökad medelålder skulle få en pensionskrasch att närma sig än snabbare. Idag tar medelpensionären ut knappt 20 år av pension. Det beror dock merpå den tidiga pensionsåldern än att livslängden skulle vara lång.

1 kommentar:

Unknown sa...

Situationen är likadan i Polen; många omgramade yrkesgrupper kan gå i pesion efter bara 25 års tjänst. Och kvinnor pensioneras också tidigare än män. Hittills har alla reformsförsök (som i ärlighetens namn inte varit så många) misslyckats.
Jag skrev en bloggpost om pensionerna i Polen för nåt år sen, då var polska pensionärer yngst i EU, efter Malta. http://ekorrhjulet.blogspot.com/2008/05/ett-pensionsproblem.html