tisdag 22 juni 2010

Kyrkan fördömer gayparad

Nu på lördag den 26 juni är det tänkt att årets Pridefestival ,eller gayfestival som de flesta fortfarande kallar den, ska hållas i Sofia. Detta är tredje gången en sådan ska hållas där (se lite bilder från 2008). Dessa har inte hållits utan problem men med bland annat stor polisbevakning ändå kunnat genomföras. Bulgariens nationalister brukar förstås massivt fördöma detta, men nöjer sig med att demonstrera, förutom extremisterna i den Bulgariska nationella unionen förstås. De ställde till med rejält bråk förra året. Många av Bulgariens tyngre politiker är emot och brukar kritisera evenemanget för den inhemska publiken men räknar med att hamna under omvärldens (främst EU:s) radar och slippa frågor i Bryssel.

Men de som är tidigast ute för att fördöma detta är den Bulgariska ortodoxa kyrkan. De säger att de är absolut emot denna styggelse. Denna synd har bland annat fatala följder för folks fysiska och andliga hälsa låter kyrkan meddela.

Det återstår att se vilka andra reaktioner årets festival kommer att framkalla. Premiärminister Borisov måste å ena sidan tolerera och försvara detta inför en mer tolerant omvärld, å andra sidan måste han hålla sig väl med en rätt högljudd nationalistisk opposition.

Fast det är trots allt långt ifrån situationen i Ryssland.  Det är trots allt få bulgarer som tycker att odemokratiska metoder och våld är acceptabelt. Med tiden kommer antagligen Pridefestivalen i Sofia att bli ett evenemang bland andra

Däremot kan det redan konstateras att den Bulgariska ortodoxa kyrkan fortsätter sin färd med att göra sig irrelevant på Bulgariens färd mot en modernare, mer tolerant värld. På något märkligt sätt så har kyrkan inga synpunkter på mer brännande problem som kampen för tolerans, likhet inför lagen, korrumption, kriminalitet, eller varför inte det faktum att många barn far väldigt illa i Bulgarien. Nu har kyrkan landat i en ståndpunkt som tycks vara att så länge du är emot homosexuellas rätt att uttrycka sig så är du moraliskt fläckfri.

Dagens ortodoxa kyrka är fjärran från den kyrka som med stora risker motsatte sig och stoppade utlämnandet av Bulgariens judar under Andra världskriget. Nu är man mer maktens knähund som inte har några synpunkter på maktutövningen vare sig man satt sig i kommunisternas eller demokraternas knä.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Om Bulgarien skall vara en demokrati och tillhöra EU så måste båda sidor av detta mynt vara tillåtet att framföra. Att vara för HBT rättigheter och att vara emot. Du tycks håna de som är emot som gammaldags kolosser av tänkande som tillhör forntiden.
Kanske är det så men var mer saklig och mindre fördomsfull.

Anonym sa...

Bo Grahn - Dessa extrem-ateister eller fanatiska "liberaler", fördömer alla som inte accepterar exakt samma sak som dem. Om de hade makt nog skulle de nog bomba bort allt de ansåg vara omodernt. De är farligare än talibaner o annat.