tisdag 16 september 2008

Brott på semestern

Jag har tidigare skrivit om den brottslighet som kan finnas i turistorterna i Bulgarien. Min ståndpunkt är att brottsligheten där ofta överdrivs i media och på diverse forum. Det finns en negativ uppfattning om Bulgarien som gör att de rapporterade fallen där turister drabbas av brott så gärna tolkas som en bekräftelse på något man redan visste. Det rör sig alltså mer om en fördom än en faktagrundad åsikt. Jag förnekar inte att det förekommer brottslighet, för det gör det, utan jag vänder mig mot hur man försöker få enstaka händelser att bekräfta ett mönster av omfattande brottslighet utanför myndigheternas kontroll. En brottslighet som särskilt drabbar turister, och då särskilt svenska och andra skandinaviska turister. Någonting som jag tolkar som en tankefigur baserad på att ett typiskt försök till att indela folk i ”oss” (de goda, de potentiella offrens) och ”dem” (de onda, de potentiella förövarna). Alltså, en viktig orsak till att förekommer brottslighet är att det handlar om just Bulgarien, underförstått komponenten Bulgarien är en orsak. Massturism och mycket sprit skulle ge annorlunda resultat när det gäller brottslighet om det var i ett annat land tycks man mena.

Så hur ser då brottsligheten ut? Genom följa med i bulgarisk media (och att vara på plats!) kan man få en ganska bra bild av läget i turistorterna eftersom brott som drabbar utlänningar har ett förhållandevis högt nyhetsvärde. Det är alltså inte bara grövre brott som rapporteras, utan ofta även det vi kallar vardagsbrott . Bilden är att det generellt sett är mycket lugnt, i synnerhet om man har i åtanke antalet människor som finns på turistorterna. Det säger sig dock självt att ansamlingen av många människor med mycket pengar och kanske ofta ett omtöcknat omdöme lockar till sig kriminella som stjäl och rånar. Dock måste jag säga att de allra flesta aldrig märker av detta. Det är en minoritet som drabbas. Jag vill också påstå att polisen som regel tar dessa brott på allvar. Många av dessa brott klaras upp i den mån de anmäls. Det tråkiga är att många av de drabbade då redan åkt hem och aldrig hinner förstå att brottet klarats upp. Samtidigt så kommer det ju aldrig nämnas i vår press att t.ex. en ficktjuvsliga åkt dit i Bulgarien. Då kan bilden av okontrollerad brottslighet uppstå.

Mycket av brottsligheten finns eftersom det som sagt var förekommer en hel del fylla i de större turistorterna. Fulla unga människor som gärna viftar med pengar och dyra mobiltelefoner är ju idealiska offer för många tjuvar. Ett annat problem är att många prostituerade lika gärna rånar sina kunder som att ge dem tillträde till sina kroppar. Här finns ett följdproblem eftersom dessa offer gärna berättar om rånet för polisen och för kompisarna i Sverige, inte minst för att få ut försäkringspengarna, men att utlämna att förövaren var prostituerad. Man har alltså drabbats av brott eftersom man utsatt sig för en risk.

Vad det gäller fyllan kring de populära barerna och klubbarna så finns det ytterligare en aspekt. Polisen väljer här att vara passiv trots att många helt klart är minderåriga. I detta avseende låter man turisterna sköta sig själva. Bra eller dåligt, jag vet inte. I Bulgarien är olagligt att sälja alkohol till personer under 18 år och till uppenbart berusade, vilket man ändå gör på barer och klubbar. Skulle vi verkligen vilja att polisen agerar där i vårt partparadis kan man undra lite retoriskt? Fast det måste tilläggas att bevisläget för polisen inte är helt enkelt när det gäller ungdomsfylla eftersom det inte är olagligt för minderåriga att inneha och dricka alkohol, bara köpa.

En typ av brott som det talas tyst om är narkotikabrott. Väldigt få narkotikabrott rapporteras från turistorterna. En anledning till det är att det nästan aldrig märks. Men faktum är att det säljs en del narkotika till turister på turistorterna även om min uppfattning är att det inte är så utbrett. Polisen är även här rätt passiv och det verkar som om man ligger lågt så länge narkotikaförsäljningen och bruket inte märks. En annan anledning är att polisen inte är lika besatt som den svenska polisen att jaga folk ute i brukarledet.

Det som är allvarligare enligt mig är att här finns det en koppling till organiserad brottslighet. En hel del av denna försäljning styrs av den organiserade brottsligheten och omfattar allt från marijuana till riktigt tunga saker. Det är också dessa brottslingar som ser till att verksamheten är diskret så att polisen blir nöjd.

Så då behöver man väl inte bry sig om detta så mycket. Det man inte ser existerar inte heller, eller hur. Det kan väl också verka lite oskyldigt om turisten bara vill förgylla sin semester med en egen Fear and Loathing in Sunny Beach. Att köpa knark är ju ett brott utan offer. Problemet är dock att eftersom de flesta turister saknar langarkontakter så köper man av någon taxichaffis. Chaffisen kan vara lojal mot den lokale knarkbossen, han kan också vara en frifräsare, en sjanadzjija шанаджия. I det första fallet kommer allt att gå lugnt tillväga samtidigt som risken att få ”falskt” knark är liten. I det senare fallet utsätter du dig för en risk eftersom du som kund också är illojal mot knarkbossen. Men om du inte tänker köpa något knark så kommer du inte heller att märka av det. Risken att stöta på knark är förmodligen betydligt större på Stureplan än på en bulgarisk turistort. Hur som helst, populärast bland de svenska turisterna är dock att röka på samt roliga piller som gör dig till kung i baren.

Grov brottslighet är verkligen ett undantag. Förra årets dödsmisshandel av en svensk medborgare stack ut eftersom det var just fråga om ett så pass grovt brott. Dådet sände även chockvågor inom det bulgariska samhället som undrade vad detta skulle få för konsekvenser.

Det som kanske är intressantare är att media i Bulgarien även rapporterar om brott som går åt andra hållet. Bland annat så förekommer en del skadegörelse vilket kanske inte är så konstigt med tanke på det stora antalet unga och ofta fulla män som besöker turistorterna. Det är mycket manlighet som ska bevisas emellanåt. Av ungefär samma anledning förekommer en del misshandel. Däremot polisanmäls sällan skadegörelse på hotellrum och barer eftersom personalen ofta lyckas avkräva förövarna ersättning.

Det pratas en hel del om stölder som är maskerade försäkringsbedrägerier. Om detta har jag skrivit tidigare, men det smärtar många bulgarer att grogrunden för dessa bedrägerier är att utlänningar tror att bedrägerierna är mer trovärdiga eftersom de sker i Bulgarien.

Men hur är det med maffian då? Jo den finns, även om omfattande strukturer typ italiensk/amerikansk maffia finns inte någonstans i Bulgarien. Den liknar mer gängkriminalitet. Men, av detta ser du inte mycket av ute på turistorterna. Många av de svartklädda typerna som agerar vakter och emellanåt spelar Allan är inte maffia eller representanter för den organiserade brottsligheten. De är just typer som tycker det är tufft att vakta en dörr och få betalt för det. Men visst så kan man emellanåt se personer som uppenbarligen jobbar åt någon boss, eller rent av vaktar honom. Men de är aldrig t.ex. i Sunny Beach för att begå brott eller göra upp, och jag tvekar att du som turist klarar av att se skillnaden mellan en ”maffiasnubbe” och en tuff dörsslusk/security. Men undantag finns. Jag skrev tidigare om en dödskjutning i juni i år i Golden Sands och som var en uppgörelse mellan olika gäng. För några år sedan sköts också en av topparna i Bulgariens skuggvärld i Sunny Beach. Men som sagt, det är mycket sällsynt att den organiserade brottsligheten gör sig påmind ute på turistorterna. Vid de få uppgörelser och ”attentat” som skett de senaste 15 åren så har ingen turist drabbats. Däremot så har flera populära hotell, barer och diskon ägare som hör hemma i de kriminella strukturerna, men det är näst intill omöjligt att klura ut det genom att bara vara där.

Fast jag vill avsluta denna postning med att berätta om norrmannen som tänkte leva livet ordentligt på försäkringsbolagets bekostnad. Berättelsen handlar inte så mycket om att turister inte alltid är att lita på, utan mer om vikten att vara påläst samt att veta att polisen i Bulgarien inte bildar sin uppfattning om bulgariskt polisarbete genom den skandinaviska kvällspressen.

Norrmannen hade i sina ögon kommit på det perfekta brottet. Han hade blivit bekant med en 30-årig bulgariska när han bodde i Albena. För att verkligen visa sig från sin bästa sida så tog han ut stora summor från bankomater och köpte dyra presenter till kvinnan. Däremellan var det dyra middagar på allehanda restauranger. Så småningom tog förstås pengarna slut men då kom mannen på en fiffig idé för att kunna fortsätta spela rik knös inför sin nyfunna kärlek.

Så, när pengarna tog slut på senaste barrundan så bad han helt sonika bartendern att ringa polisen och meddela att han blivit offer för kidnappare. När polisen dök upp så berättade norrmannen livfullt hur han blivit bortförd när han var på lokal i Golden Sands. Okända män hade kört upp en pistol i ryggen på honom och tvingat in honom i en BMW och kört runt honom till olika bankomater för att ta ut alla pengar han hade vilket visade sig vara 20 000 norska kronor, dvs. 5 000 leva.

Problemet var dock att norrmannen inte visste att maxbeloppet per dag för uttag i bankomat är 400 leva. Polisen hade därför svårt att tro på hans historia. Att penningkranen hade sinat fick också hans nyfunna kärlek att förklara att hennes kärlek in spe bara hade hittat på det hela. Norrmannen hotas nu av två års fängelse. Så kan det gå.

Inga kommentarer: