söndag 14 september 2008

Färskbryggt öl i Sofia

Eftersom jag tillhör dem som tycker att bra och billig öl är skäl nog för att åka någonstans så måste jag berätta om den senaste oasen för ölälskare i Bulgarien. Nyligen öppnade restaurangen/ölhallen the Ale House i Sofia. Stället är inrett i för mig kanske lite tunga färger såsom mörka möbler i ädelträ (imitation?) med skinn. Men det allmänna intrycket är att man försökt ge stället klass och att man lyckats. Men det som är mer lockande är att restaurangen brygger sin egen färsköl som sedan leds till kranar direkt vid borden. Det är framsteg det! Till skillnad mot Sverige så är priset högst humant: 5 leva litern (knappt 25 kronor). Det sitter en liten mätare vid varje kran som håller reda på konsumtionen vid varje bord. Jag har haft några tillfällen till att testa ofiltrerad färsköl på annat håll och det har varit högst delikat.

Men en restaurang med klass kan inte leva på dryck allena (man har ett för Bulgarien stort whiskyutbud också), utan det måste finnas något mer. Därför har man satsat på en påkostad meny som inkluderar färskt vilt och fisk. Det jagas mycket i Bulgarien varför det är möjligt att erbjuda inhemskt viltkött året om; och havet är bara på några timmars avstånd även om det finns en del ”flod- och sjöfisk” i Bulgarien som forell.

Fredagar och lördagar finns det även levande musik. Vad för slags musik vet jag inte, men man säger att det kommer att vara rock och jazz. Någon hemsida finns ännu inte men adressen är Hristo Belchev 42 vilket är bara några steg från Bulevard Vitosha i absoluta centrum.

Någon recension av stället finns ännu inte men kombinationen levande musik och levande öl måste göra det svårt att misslyckas.Inga kommentarer: