söndag 7 september 2008

Skattefiffel - den oändliga historien

Jag har tidigare skrivit om hur att gömma skatt undan staten är en nationalsport i Bulgarien. Det finns en oändligt mängd artiklar och reportage om detta i bulgarisk press men häromdagen fann jag en pärla på news.bg där man berättar hur skattemyndigheterna hade upptäckt ett omfattande skattefusk på Sofias flygplats. Skattemyndigheterna (Националната агенция за приходите НАП - NAP på bulgariska) hade under fyra timmar övervakat parkeringen vid terminal 2 och konstaterat att intäkterna var 2000 leva (knappt 10 000 kr). Det märkliga var dock att detta ungefär så mycket pengar som man brukade redovisa för ett helt dygn, dvs. att den större delen av intäkterna i vanliga fall inte redovisades och följaktligen inte heller beskattades.

Det visade sig också att den apparat som skrev ut kvitton inte var kopplad till någon kassaapparat varför man enkelt kunde göra så att det skrevs ut två typer av kvitton: ett som visade den reella intäkten och ett som användes för redovisning för skattemyndigheten. Flygplatsen har nu en månad på sig att korrigera systemet så att rätt pengar redovisas annars får man böta 10 000 leva (knappt 50 000 kr). och parkeringen riskerar att stängas.

Det finns några saker här som är typiskt för hur det fungerar i Bulgarien idag. Det första är att ett stort och välkänt företag ägnar sig åt grovt skattebrott, eller åtminstone se mellan fingrarna om en underleverantör fuskar. Det andra är den milda sanktion som drabbar den skattefuskande. Hotet är ett bötesbelopp som i sammanhanget måste vara skrattretande. Hotet om en stängning av parkeringen tar inge i Bulgarien seriöst. Men kanske allvarligare är att ingen anmälan om skattebrott görs. Ingen kommer att bli dömd i en domstol för ett brott som till och med i Sverige kan ge fängelse.

Kanske skattemyndigheten gör rätt som bara försöker få syndaren att göra rätt nästa gång, utan att hota med polis. Att få någon med kontakter och inflytande dömd för t.ex. skattebrott måste i dagens Bulgarien betraktas som ett skämt. Då kanske det rent krasst är viktigare att skatteverket fokuserar på att bättra på skatteintäkterna än att agera polis. Nu kommer åtminstone skatteintäkterna från Sofias flygplats att öka.

Men det är fenomen som detta som bara bekräftar bilden för den hårt arbetande bulgaren att Bulgariens politiska och ekonomiska elit egentligen är kriminella fast i fina kostymer och att regler är till för att brytas mot.

Inga kommentarer: