söndag 22 juni 2008

Turisttricks

Nu har en ny säsong börjat och därmed även gamla bekanta fenomen. Fast inte riktigt kanske, även den negativa sidan av turismen utvecklas. En ny variant på bedrägeri är att man stjäl utländska registreringsskyltar som man sedan använder när man tankar någon annan bil. När det är fulltankat så drar man utan att betala. Bevakningskameror hjälper inte eftersom bil och skylt inte hör ihop och bensinmacken får stå med lång näsa. Däremot så kan registreringsskyltens riktige ägare få en del problem.

Ficktjuvsbranschen har vidareutvecklats. Nästan (om inte alla) ficktjuvar här vid kusten är romska kvinnor. En ledsam omständighet, men så är det. Dessa är som regel mycket skickliga och ett ständigt problem om man inte är på sin vakt, i synnerhet där mycket folk samlas. Dessa kvinnor har bara ett ”problem” om man får uttrycka det så. De är som regel lätta att känna igen, särskild för folk som bor här, eftersom de är mörkare och svarthåriga samt ofta har vissa typiska ansiktsdrag. Därför har många av dessa numera helt blonderat håret samt klätt upp sig ordentligt. På så sätt kan de lättare ta sig in i turistorterna som regel är hårt bevakade samtidigt som de väcker mindre uppmärksamhet hos turisterna. Bevakningen blir hårdare för varje år samtidigt som turisterna blir allt mer uppmärksamma, men det hjälper inte helt då tjuvarna är skickliga och uppfinningsrika.

Det enda råd jag kan ge är de vanliga att inte ha pengar, mobil och kamera lättåtkomlig för andra. Ha alltid en del pengar löst i ficka så du slipper gräva i plånbok eller handväska varje gång du måste betala något. Kom ihåg: ingen skulle komma på idén att fråga en turist om vägen eller något liknande, så om någon vill ha hjälp av dig och är lite påstridig så var på din vakt. Likaså om du får påhäng av någon ”hjälpsam” typ.

Det ”gamla vanliga” tricksen med pengaväxling fortsätter. Vanligast är växlingskontor med bedrägliga skyltar om växlingskurser. Vid minsta tvekan så låt bli att växla. Att växla med någon på gatan är lika dumt som tidigare. Du blir med 100 % säkerhet lurad då. Växlingskursen ska vara ungefär lika med den som ges av t.ex. Forex. En god ungefärlig tumregel är 5 kronor = 1 lev*, 20 leva = 100 kr. 1 Euro är drygt 2 leva om du har sådana. Om du har tid och möjlighet så kan vissa banker i storstäderna Varna eller Burgas ge bättre kurser än hemma i Sverige på svenska kronor. Den bekväme växlar i Sverige.

* Valutan i Bulgarien heter faktiskt lev, inte leva. Anledningen till att så gott som alla tror att det heter leva är när man böjer lev i plural när man räknar så blir det leva: alltså 1 lev, 2 leva, 3 leva och så vidare. Denna form som slutar på –a kallas räkneform. Den normala pluralen för lev är levove precis som för andra enstaviga maskulina substantiv: alltså един лев (edin lev 1 lev) men много левове (mnogo levove många leva). Så nu vet ni och kan besservissra om ni vill.

Lurigheterna kan gå åt andra hållet också. Redan så rapporteras om de första försäkringsbedrägerierna. Som regel rör det sig om skandinaver eftersom de är välförsäkrade via hemförsäkring eller reseförsäkring. Det man gör är att man rapporterar att man blivit rånad på sin dyra digitalkamera, mobil eller annat. Med polisanmälan i sin hand kan man sedan kräva ersättning av försäkringsbolaget hemma i Sverige. Om du har sådana tankar så bör du emellertid se upp. Polisen här är faktiskt ganska duktig på att nysta upp dessa bedrägerier. Till skillnad mot Sverige så utreds de flesta polisanmälningar här, inte bara arkiveras för statistikens skull. Ett antal svenskar åkte förra året dit för försäkringsbedrägeri här och det verkar bli likadant i år också.

Bedrägerierna är faktiskt en anledning till att t.ex. Sunny Beach fått lite dåligt rykte då det verkar som om det stjäls hela tiden. Riktigt så illa är det inte. En lite lustighet är att jag läste om ett fall där en svensk beklagade sig i en viss kvällstidning förra året om hur kriminellt det var i Sunny Beach. Samtidigt så kunde jag här i Bulgarien läsa om uppenbarligen samme svensk som åkt dit för försäkringsbedrägeri. Media här publicerar normalt personuppgifter samt alla omständigheter kring en händelse.

Inga kommentarer: