måndag 23 juni 2008

Bötesbluff

Något som drabbat en del svenskar i framför allt Sunny Beach är att bli bötfällda för att ha slagit en drill i det fria eller skräpat ned eller annat. Det verkar som om de flesta betalat på plats utan att bråka, trots att det inte varit poliser som bötfällt, utan ordningsvakter. Böterna har ibland inte varit så små heller, utan ibland 100-tals leva. Detta har alltid varit ett stort bedrägeri eftersom det är endast poliser som får utfärda böter precis som i Sverige. Dessutom har polisen viktigare saker att syssla med än att smyga på turister som begår eventuella bagatellartade förseelser.

Härom helgen omhändertog polisen i Sunny Beach sex falska ordningsvakter som hade ”bötfällt” tyska turister på 100 leva var. Senare i veckan togs ytterligare tre väktare för samma brott. De arbetade för vaktbolagen Street Security och Beach Security. Om dessa bolag är verkliga eller ej vet jag inte.

Så om någon vakt vill bötfälla dig för att ha lättat trycket i Sunny Beach så är det bara att neka. Det är ren och skär bluff. Gå därifrån eller säg att du vill tala med polisen först. Om ”väktarna” blir hotfulla så är det desto större anledning att ta kontakt med polisen. Självklart kan det vara svårt att hävda sin rätt när man kanske inte är helt nykter och väktarna storväxta och hotfulla. Men enda sättet att stoppa det är att visa att man inte accepterar detta. Även om du känner att du måste betala för att komma undan så bör man kontakta polisen i alla fall efteråt. Det var så flera av ovanstående fall nystades upp.

Inga kommentarer: