fredag 4 januari 2008

Snöyra

Vintern har tagit ett ordentligt grepp om Bulgarien. Snön ligger meterdjup på många håll och temperaturen är nedåt –20°C. I delar av landet råder näst intill undantagstillstånd och till och med en del tåg har kört fast i drivorna.

Media har omfattande rapportering om snökaoset och allt oftare hörs kritiska röster om den sena och långsamma snöröjningen. Ett modernt land ska inte behöva lamslås på det sätt som de senaste dagarna har visat menar många. Den dåliga beredskapen för snön börjar nu få politiska följder. Sofias borgmästare, Bojko Borisov, har fått mycket kritik för att huvudstaden nästan lamslogs i ett dygn. Han framhåller annars gärna hur bättre och effektivare det blivit under hans år vid borgmästarrodret och vill gärna stå i rampljuset framför tevekamerorna när någonting görs. Skulden för den dåliga snöröjningen lägger han nu på alla underentrepenörer som han menar inte lever upp till upphandlade avtal. Borisov har sagt att om snöröjarna inte gör det dom ska så blir det inga pengar.

Idag firar Sofia att det var 130 år sedan staden befriades från turkarna av ryska trupper under general Gurko. Naturligtvis var även Bojko Borisov på plats och kunde inte låta bli att där ge en känga till premiärministern Stanishev. Han sade att om de ryska trupperna hade fått marschera på det statliga vägnätet fram till Sofia så hade de aldrig kommit i tid. Han anspelade där på snökaoset som har fortsatt under dagen, medan det i Sofia är röjt. Han sade vidare att premiärministern hade deserterat från sin roll som ytterst ansvarig för landet.

Den minister som har det yttersta ansvaret för att hantera naturkatastrofer, civilförsvar och annan statlig assistans till kommunerna, vice premiärminister Emel Etem, ansätts också hårt. Hon har misslyckats med att ge kommunerna den hjälp de behöver för att klara situationen menar många. Det har nämligen framkommit att hon åkt på tre dagars semester och följer händelserna ”på distans”. Upprördheten blir naturligtvis stor eftersom samma ministerium har uppmanat folk att bara resa i yttersta undantagsfall. Hennes semester ses nu som ett uttryck för ansvarslöshet och arrogans. News.bg påminner också om att samme minister var på semester under de omfattande skogsbränderna i juli 2007 och inte bemödade sig att avbryta den trots att stora delar av civilförsvaret mobiliserades.

Nationalisterna får nu dessutom ytterligare vatten på sin kvarn eftersom Emel Etem tillhör det turkbulgariskt dominerade partiet DPS (UDF på engelska). Nationalisterna vill gärna framhålla att DPS har sin lojalitet mot Ankara och därför är oförmöget att bry sig om Bulgarien.

MIn kommentar är att det dock återstår att se om någon minister kommer att sätta Bulgarien och dess medborgare främst.

Inga kommentarer: