måndag 7 januari 2008

Religiöst kallbad

Igår den 6 januari firade man i Bulgarien Jordanovden Йордановден. Den firas till åminnelse av Jesu dop i Jordanfloden av Johannes Döparen. Högtiden kallas också Bogojavlenie Богоявление – Gudsuppenbarelsen eftersom det är denna dag som Jesus för första gången visar sig som Guds son.

Fast dagen har blivit mer känd för traditionen för unga män att tävla om att hämta ett kors från en åbotten. I dagens SVD finns en bildserie från Kalofer som visar hur unga män tävlar om att hämta ett kors som slängts i en iskall å.

Denna tävlig finns på många ställen i Bulgarien. I Varna så slängs korset i havet stället. I år så var utmaningen större än på länge eftersom de senaste dagarna har varit ovanligt kalla med temperaturer ned mot -30°C i inlandet varför man på många håll först fått göra hål i isen för att kunna genomföra tävlingen. Fast kylan gjorde inte att det blev färre deltagare eftersom det blev än manligare att delta.

Ofta inleds tävlingen med en särskild mässa varefter en präst välsignar korset innan det slängs i vattnet. Den som först hittar det får önska hälsa och framgång åt sig själv eller andra. Ofta brukar man också sälja korset eftersom den som köper det då också kan få del av önskad hälsa och framgång. Denna försäljning är dock inte helt okontroversiell inom kyrkan.

Eftersom man inte har bastu i Bulgarien så får värmen komma ifrån filtar och stärkande (starka) drycker istället.


Jordanovden i Sofia foto Viktor Levi

Inga kommentarer: